Çed Toplantısına Tepki

Artvin Cerattepe'de işletilmesi planlanan maden sahası açık işletme projesinin ÇED bilgilendirme toplantısını vatandaşlar protesto etti.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü öncülüğünde maden şirketi yetkilerince Artvin Çoruh Üniversitesi Ali Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezinde yapılması planlanan ÇED toplantısına katılan vatandaşlar, tepki amacıyla pankart açtı. Sloganlar atan gruptakiler, açılış konuşmalarının yapılmasına izin vermedi.
Kürsüye çıkarak basın açıklaması yapan Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Bedrettin Kalın, yetkililerin konuşmasına izin vermeyeceklerini belirterek, "Böyle bir toplantının ne bu toplantıyı yapanlara ne buraya toplananlara ne Artvin halkına ne Türk halkına bir faydası olmamıştır, yoktur. Bu projenin Artvin için bir yıkım, talan, yok etme, öldürme projesi olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunlardan öğreneceğimiz hiçbir şey yoktur" dedi.

Bilgilendirme toplantısı güvenlik nedeniyle yapılamazken toplantıya katılan yetkililer emniyet güçleri eşliğinde salonu terk etti.
Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile maden şirketi yetkililerinin salondan ayrılmasından sonra açıklama yapan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, ÇED bilgilendirme toplantılarının amacından saptırıldığını, sadece prosedürü yerine getirme toplantılarına dönüştüğünü savundu.
Madene karşı mücadelelerinde 20 yılı geride bıraktıklarını ifade eden Karahan, şunları söyledi:
"Maden şirketi bugüne kadar Artvin halkını ikna etmek için ÇED olumlu kararı aldıkları projenin kapalı işletme galeri sistemi olduğunu, altın değil bakır madeni projesi olduğunu, madeni Artvin'de değil taşıma yoluyla Murgul'a götürüp burada işleyeceklerini, Artvin'e zarar verilmeyeceğini anlatmaktaydı. Bu propagandanın bazı iyi niyetli insanları etkilediği, bazı kişileri inandırdığı da olmuştur. Bizler ve birçok bilim insanı ise projenin kapalı işletme galeri sistemi ile yapılmasının mümkün olmadığını, sadece bakır madeni değil altın madenini de içerdiğini, taşıma işinin göstermelik olduğunu, eninde sonunda faaliyetin açık işletmeye dönüştürüleceğini anlattık.
Projenin Artvin'e, doğaya ve insanlara zarar vermeyeceğini söyleyenlerin yalanları fazla sürmedi. Tam da söylediğimiz gibi bugün, burada ÇED bilgilendirme toplantısı yapılan Cerattepe maden sahası açık işletme altın proje başvurusunun yapıldığı ancak "ÇED gereklidir" kararı verildiği, Artvin Valiliğinin 3 Haziran 2014 tarihli duyurusu ile öğrenilmiştir."
Basın açıklamasının ardından vatandaşlar, ÇED bilgilendirme toplantısının yapılamadığına dair tutanağı almak için Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne yürüdü. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, maden şirketi yetkilileri ve Yeşil Artvin Derneği sözcülerinin bir süre görüşmelerinin ardından toplantının yapılamadığına ilişkin tutanak hazırlandı.
Kaynak: AA