Gezi Parkı Eylemleri

İzmir'deki Gezi Parkı odaklı eylemlerde, Gündoğdu Meydanı'nda kurdukları çadırları kaldırmak isteyen polislere karşı geldikleri gerekçesiyle haklarında dava açılan 5 lise öğrencisinin yargılandığı davaya devam edildi.

İzmir 4. Çocuk Mahkemesindeki duruşmaya, "Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama, görevi yaptırmamak için direnme" suçlarından 1 ile 4,5 yıl arasında hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılanan M.E. ve avukatı Dinçer Çalım katıldı.

Hakim değişikliği nedeniyle eski zabıtların okunarak başlanan duruşmada tanık olarak dinlenen emniyet görevlisi Hasan Uyan, olay günü ortamın kalabalık olduğunu, göstericilere müdahale etmeden önce genellikle süre verdiklerini, bu olayda da süre verildiğini söyledi.

Tanık emniyet görevlisi Elvan Ata, yakalama tutanağı altındaki imzanın kendisine ait olduğunu belirterek, "Olay tarihinde Gündoğdu meydanına çadırlar kurulmuştu, bu çadırların kaldırılmasına karar verilmişti, bu amaçla görüşmeler yapıldı. Kaldırılmayınca müdahalede bulunuldu. Bu olaya ve görüşme yapıldığına dair foto çekimler yapılmıştır" dedi.

Hakim Kargılı, aynı olayla ilgili yaşı büyük sanıkların asliye ceza mahkemesinde devam eden dava dosyasının istenip incelenmesine, emniyet foto film şubesinde olay anına ilişkin görüntü olup olmadığı sorulmasına, çadırların kaldırılmasıyla ilgili kararın tebliğine dair bir tutanağın bulunup bulunmadığının sorulmasına karar vererek duruşmayı erteledi.
Geçtiğimiz yıl 20 Haziran'da İzmir'deki Gezi Parkı eylemlerinde çadırları kaldıran polise karşı geldiği iddiasıyla suça sürüklenen çocuklar M.A.T, B.S, C.A.U, Z.M.K. ve M.E. hakkında dava açılmıştı.
M.A.T, 8 Temmuz günü İstanbul'da Gezi Parkı yakınlarında gaz bombası kapsülüyle başından vurulduğu ve bir ayı aşkın süre hastanede tedavi altında tutulduğu basına yansımıştı.
Kaynak: AA