Dolandırılan Başpiskopos Aram Ateşyan Şikayetçi Oldu

Başbakanlık'tan geldiğini belirtip Sansaryan Han'ın Ermeni Patrikliği'ne iade edilmesinin kararlaştırıldığını ifade ederek Ermeni Cemaati Patrik Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan'ı 6 bin TL dolandırdığı iddia edilen sanığın yargılanmasına başlandı.


Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz sanık Kemal Tayfun Nargin katılmadı. Şikâyetçi Başpiskopos Aram Ateşyan ise duruşmada hazır bulundu.

Duruşmada yapılan kimlik tespitinin ardından ifade veren Başpiskopos Ateşyan, geçen yıl iftarda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Sansaryan Han'ın patrikhaneye iadesi için görüştüğünü belirterek, “Bir kaç gün sonra sanık olan şahıs patrikhaneyi telefonla aramış, sekreterden patrikhanenin adresini istedikten sonra gelip kendisini Milli Emlak Müfettişi olarak tanıttı. Başbakanlık’tan geldiğini ve emlağın bize iade edileceğini bana söyledi" şeklinde konuştu.

Sanığın Başbakanlık antetli kâğıdı çıkarıp doldurduğunu ve imzaladığını anlatan Başpiskopos Ateşyan, sanığın kendilerinden hediye talebinde bulunduğunu ifade ederek, “Bu size iadeyle ilgili forumdur. Birkaç gün sonra tapunun orijinalini getireceğini söyledi.

Bu habere sevindim. Bizden hediye istedi. Önce 3 bin TL verdim. 'Bu az' dedi.

Daha sonra tekrar 3 bin TL verdim. Teşekkür edip gitti. 10 gün geçti haber çıkmayınca avukatlarım belgenin sahte olduğunu bildirdiler. Bu belgeyi Bakan Egemen Bağış'a gösterdim ve olayı anlattım. Kendileri de bunu Başbakanlığa aktardılar" dedi.

Mahkeme hakiminin sorusu üzerine Aram Ateşyan şikayetçi olduğunu belirterek davaya katılmak istediğini ifade etti.

Öte yandan duruşmada, patrikhanede çalışan Janet Donel ve Serena Dinçkayıkçı tanık sıfatıyla dinlendi. Janet Donel ifadesinde sanığın telefonla patrikhaneyi aradığını kaydedip şunları söyledi:
“Başbakanlık müfettişi olduğunu ve Aram Ateşyan'la görüşmek istediğini söyledi.

Yol tarifi aldı. 10 dakika sonra geldi. Aram Bey kendisini makamında kabul etti. Görüşme bittikten sonra kendisi koridorda fotoğraflara baktı. Elindeki kâğıdı verdi, fotokopisini çekip kendilerine verdim."
Tanık Serena Dinçkayıkçı ise duruşmada olay günü Başpiskopos Aram Ateşyan’ın kendisini telefonla aradığını, bir zarf içine 3 bin TL koymasını istediğini ifade ederek, “Kendisine vermek üzere zarfı yukarı çıkardım. Verdiğim zarfı yanındaki beye verdi ve tekrar 3 bin TL zarfa koyup getirmemi istedi. Daha sonra kendisine zarfı verdim ve yanlarından ayrıldım" dedi.

Ateşyan'ın avukatı Ali Elbeyoğlu da olayın göründüğü kadar basit olmadığını söyleyerek, "Olay günü patrikhanedeki kamera kayıtlarının silindiği anlaşılmıştır. Soruşturmanın genişletilmesini talep ediyorum" ifadelerini kullandı.

Sanık hakkında çıkarılan talimatın yenilenmesine karar veren mahkeme heyeti, Aram Ateşyan'ın katılma talebinin gelecek celse karara bağlanmasına hükmederek, duruşmayı 4 Eylül saat 11.00'e erteledi.

İDDİANAMEDEN
İddianamede, Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Aram Ateşyan’ın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2013 yılının Temmuz ayında düzenlediği iftar yemeğine katıldığı, burada Sansaryan Han'ın Ermeni Patrikliği'ne iadesi için Başbakan Erdoğan ile özel olarak görüşen Ateşyan’ın her türlü kolaylığın sağlanacağı sözünü aldığı belirtildi. Bu olayın ardından patrikhaneyi arayıp kendisini Başbakanlık Milli Emlak Müfettişi olarak tanıtan şüpheli Kemal Tayfun Nargin’in Aram Ateşyan ile görüşeceğini belirterek, patrikhanenin adresini aldığı, Aram Ateşyan ile görüşen şüphelinin Başbakanlık’tan geldiğini söyleyerek Sansaryan Han'ın Ermeni Patrikliği'ne iadesinin kararlaştırıldığını söylediği ifade edildi. Mülkün iadesi için belge imzalanması gerektiğini ifade eden şüpheli Nargin’in Başbakanlık antetli 'Acil gizli kontrol edildi' ibaresi bulunan belgeyi şikayetçi Ateşyan'a imzalatarak, belgenin aslını kendisinin aldığı belirtildi.

Şüphelinin, şikâyetçi Ateşyan'dan tapu devir masrafları olarak 6 bin TL aldığı belirtilen iddianamede, şikâyetçi Ateşyan'ın yaptığı araştırma neticesinde dolandırıldığını anladığı ifade edildi. İddianamede, Başbakanlık makamınca şüphelinin kimliğinin tespit edildiği, şüphelinin 9 ayrı suç kaydı olduğu belirlendiği belirtildi. Ermeni Patrikliği'nin telefon ve kamera kayıtlarının araştırılmasına rağmen bu olay sırasında bilinmeyen bir nedenle kayıtların silindiğinin ifade edildiği iddianamede, şüpheli Nargin'in kamu kurum ve kuruluşları vasıtasıyla Ermeni Patrikliği’ni dolandırdığının anlaşıldığı ifadeleri kullanıldı. İddianame, şüpheli Kemal Tayfun Nargin'in "nitelikli dolandırıcılık" suçundan 2 yıldan 7 yıla kadar hapsi isteniyor.
Kaynak: İHA