Gıda Denetimleri Devam Ediyor

Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Gıda Kontrol Şube Müdürlüğü, Zabıta Daire Başkanlığı İhtisas Zabıta Şube Müdürlüğü, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, Ruhsat ve Denetim Şube Müdürlüğü denetim ekiplerince Salim Dervişoğlu Caddesi üzerindeki umuma açık istirahat ve eğlence yerleri denetlendi.

Gıda Denetimleri Devam Ediyor

Yapılan denetimlerde işyerleri titiz bir kontrolden geçirilirken, işyeri, personel, alet-ekipman, genel temizlik ve hijyeni ile işyerlerinde gerek mutfakta kullanılan gerekse satışa sunulan gıda maddelerinin gıda güvenliği ve kalitesi, sergileme, saklama koşulları gibi konularda yasaların öngördüğü doğrultuda incelemeler yapıldı. Hijyen eğitimi konusunda işyerleri bilgilendirildi.

Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Gıda Kontrol Şube Müdürlüğü, Zabıta Daire Başkanlığı İhtisas Zabıta Şube Müdürlüğü, İlçe Tarım Müdürlükleri ile ilçe belediyelerinin zabıta müdürlüklerinin katılımıyla oluşturulan denetim ekiplerince ilimizde gıda konusunda faaliyet gösteren işletmelerin teknik ve hijyenik denetimleri de yapılmaya devam ediyor. Mayıs ayında 394 işletmenin denetimi yapılarak 2014 yılında 2 bin 144 işletme denetlenmiş oldu. Bu şekilde son beş yılda yaklaşık olarak 20.000 işletmenin denetimi yapıldı.

Kocaeli Kültür Sanat ve Eğlence Fuarı’nın başlamasıyla birlikte fuardaki işyerlerinin de denetimlerine başlandı. Fuar alanında halkımıza sağlıklı, temiz ve güvenli gıda satışının yapılması konusunda gerekli çalışmalar yapılıyor. Fuar süresince halk sağlığını olumsuz etkileyebilecek etkenlerin tespit edilerek önlem alınması, olumsuzlukların giderilmesi konusunda işyeri sahipleri ve işyeri çalışanları bu konuda duyarlı olmaya davet ediliyor. Denetimlerde ruhsat, genel temizlik ve düzen, gıda güvenliği, gıda maddelerinin muhafaza koşulları, personel hijyeni, alet- ekipman hijyeni, haşere mücadelesi ve ilaçlama gibi birçok konuda inceleme ve bilgilendirme çalışmaları yapılacak.

Gıda ile ilgili işyerlerinde çalışanların hijyen eğitim belgesi alması konusunda da işyeri sahiplerini bilgilendiren denetim ekipleri 2014 yılının temmuz ayında biten 1 yıllık geçiş süresi sonunda bu tür işyerlerinde çalışan her personelin hijyen eğitimi aldığını belgelemek zorunda olduğunu belirtiyor. 5 Temmuz 2013 tarihinde ve 28698 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Hijyen Eğitimi Yönetmeliğinde bir yıllık süre tanınmıştı. Süre sonunda eğitime tabi tutulmayan her personel için 1593 sayılı kanunun 282. maddesine göre cezai işlem yapılacak. Gıda ile ilgili işyerlerinde çalışan ve eğitim almak isteyen kişiler meslek odaları ile temasa geçerek konu hakkında bilgi alabilecek.

Yapılan denetimlerin halk sağlığını koruma, esnafı bilinçlendirme, hizmet kalitesinin yükseltilmesi, mevcut işyeri standartlarının iyileştirilmesi konusunda büyük önem taşıdığını belirten yetkililer, tüketicinin yediğine içtiğine dikkat ederek gördüğü olumsuzlukları da ilgi birimlere Alo Gıda 174 Ya da Alo Zabıta 153 veya 444 11 41 Çözüm Masası kanalıyla bildirmeleri konusunda duyarlı davranmalarını istedi.
Kaynak: İHA