İzmir’den Tüm Dünyaya Kadın Çığlığı Yükseldi Açıklaması

Gediz, Dokuz Eylül, Indiana ve Cambridge üniversiteleri, “Uluslararası Cinsiyet ve Hukuk Konferansı” düzenledi.

İzmir’den Tüm Dünyaya Kadın Çığlığı Yükseldi Açıklaması
52 ülkeden çoğu kadın 86 akademisyen, kadın haklarıiçin İzmir’de buluştu. Kadınların şiddete uğramadığı ve cinayetlere kurban gitmediği bir dünya için çağrıda bulunuldu, “İnsanlık bu ayıptan kurtulsun artık” denildi.
İzmir, önemli bir buluşmaya ev sahipliği yaptı.Gediz, Dokuz Eylül, ABD’den Indiana ve İngiltere’den Cambridge üniversitelerinin akademik işbirliğiyle “Uluslararası Cinsiyet ve Hukuk Konferansı” düzenlendi.

Londra Sosyal Bilimler Merkezi’nin ana organizasyonunu ve Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sibel Safi’nin koordinatörlüğünü üstlendiği organizasyon, “Sınırlar, Tartışmalar ve Ötesi” alt başlığıyla gerçekleştirildi.

Dokuz Eylül’de başlayıp Gediz’de sona eren 3 günlük konferans, 52 ülkeden 86 akademisyeni bir araya getirdi. Konuşmacılar arasında bu alanda yaptıkları çalışmalarla dünya çapında bilinen Indiana Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sarah Friedman, İsviçre Bern Üniversitesi’nden Prof. Dr. Julia Eckert, İngiltere Kraliyet Akademisi’nden Prof. Dr. Robert Wintemute, Swansea Üniversitesi’nden Prof. Dr. HeavenCrawley ve Londra Westminster Üniversitesi’nden Prof. Dr. Lisa Webley de yer aldı.

MUTLU ANNELER, MUTLU YARINLAR
Büyük bölümü kadın olan konuşmacılar, cinsiyet eşitsizliğinive kadın haklarını tüm yönleriyle masaya yatırdı.Her katılımcı kendi ülkelerinden örnekler verdi. Kadın-erkek ilişkilerinde ve hukuk uygulamalarında ülkelere göre değişen yönler ele alındı; gelenek, töre gibi toplumsal değerlerin bunlara etkileri tartışıldı. Kadın haklarında notu zayıf olan ülkelerin yöneticileri bu yönde süratle olumlu adımlar atmaya davet edildi. Kadınların şiddete, eşitsizliğe uğramadığı, cinayetlerekurban gitmediği bir dünya için çağrıda bulunuldu. “İnsanlığı bu ayıptan kurtarmanın zamanı çoktan geldi. Kadınlar öldürülmesin ve ezilmesin, hayata birkaç adım geriden başlamak zorunda kalmasın, eğitim hakları ellerinden alınmasın. Eğitim hakkından mahrum bırakılmayan, şiddete maruz kalmayan kadınlar mutlu anne olurlar ve mutlu evlatlar yetiştirirler, böylece toplumlar da daha huzurlu olur” denildi.

KARANLIĞA BİR IŞIK YAKILDI
Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik de konuk bilim insanlarınaplaket vererek teşekkür etti. Prof. Dr. Çevik, İzmir’in tüm dünyaya ışık tutan tarihi bir konferansa sahne olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Çevik, bu önemli organizasyonun paydaşı olmaktan gurur duyduklarını dile getirdi, şunları söyledi: “Kadınlar eşleri tarafından öldürüldükçe, töre cinayetlerine kurban gittikçe, aile içi şiddete uğradıkça yüreğimiz yanıyor. Ne yazık ki bu acı tablolar dünyanın her yerinde sergileniyor. İnsanlık, kadını zayıf gören anlayıştan maalesef henüz kurtulabilmiş değil. Uluslararası Cinsiyet ve Hukuk Konferansı, işte bu karanlık anlayışa bir ışık yaktı. Böyle platformlar aracılığıyla bilgiler paylaşıldıkça ve evrensel değerler yaygınlaştıkça daha iyi noktaya gelineceğine inanıyoruz. İzmir’den tüm dünyaya iletilen mesajların da yerini bulmasını diliyoruz.”
“Uluslararası Cinsiyet ve Hukuk Konferansı” bir yıl sonra Gediz, Indiana ve Michigan State üniversiteleri işbirliğiyle bu kez ABD’de düzenlenecek.
Kaynak: İHA