İrak'taki Şiddet Olayları

Irak'ın Musul kentinde güvenlik güçleri ile Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları arasındaki çatışmalar devam ediyor. Musul emniyeti ve ordu birlikleri kentin bazı mahallelerinde kontrolü sağlamakta zorlanırken, saldırılara hedef olan Şebek Kürtleri, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'den peşmerge güçlerini yardıma göndermesini talep etti.

Musul İl Encümenliği'nde Şebeklerin temsilcisi olarak görev yapan Hazvan Davut, kentte yaşayan Kürtlerin korunması için IKBY Başkanı Barzani'nin peşmerge güçlerini bölgeye göndermesi gerektiğini söyledi.

Davut, silahlı IŞİD militanlarının resmi devlet araçlarıyla Musul kenti içinde rahatça dolaşabildiklerini iddia etti. Dün sabah kendilerine yönelik bombalı saldırıdan sonra can ve mal emniyetlerinin kalmadığını belirten Davut, Kürt güvenlik güçlerinin de ordu birliklerine yardım ederek IŞİD militanlarını kentten çıkarması gerektiğini sözlerine ekledi.
IKBY'nın Özel Birlikler Komutanı General Aziz Veysi ise "Kuvvetlerimiz Musul'daki vatandaşları korumak için alarmda bekliyor" dedi.

Yaşanan şiddetle ilgili olarak Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) resmi internet sitesine bir açıklamada bulunan Veysi, "Emir geldiği takdirde harekete geçmeye hazırız" diye konuştu.

Tüm noktalarda güçlerinin tetikte beklediğini belirten Veysi şunları kaydetti:
"Oluşabilecek her gelişmeye karşı peşmergelerimize güvenimiz tamdır. Musul'daki vatandaşlarımızı korumak amacıyla kente girebilmemiz için siyasi bir karar gerekiyor. Şu ana kadar bize verilmiş herhangi bir emir yok. Emir geldiği takdirde gerekeni yapacak gücümüz var."
Peşmerge Bakanlığı Basın ve Enformasyon Müdürü Helgurd Hikmet de AA muhabirine yaptığı açıklamada "Kürdistan yönetiminin dışındaki Kürt bölgelerinde yaşayan vatandaşlarımız güvenliğinin sağlanması için peşmerge güçlerinin gönderilmesini talep ediyor. Güçlerimiz Musul vilayeti sınırında hazır bekliyor. Amirlerinin verecekleri karar doğrultusunda hareket edecekler. Peşmerge kuvvetlerinin hareket edebilmesi için de Kürdistan Silahlı Kuvvetleri'nin Komutanı olan Bölge Başkanı Mesut Barzani'nin emri gerekiyor" diye konuştu.

Öte yandan emniyet görevlilerinden alınan bilgilere göre Musul-Rahibe, Musul-Telafer, Musul-Tikrit ve Musul-Bağdat yolları IŞİD militanları tarafından kontrol ediliyor. Şehrin birçok ilçe ve mahallesinde halk korku içerisinde. Özellikle Kürtler, kenti terk ediyor.
Musul Valisi Asil Nuceyfi ise kötüye giden durum üzerine şehrin güvenliğini sağlamak amacıyla başvurulacak tedbirlerin konuşulması için il encümenliğini acil toplantıya çağırdı.
Irak'ın Samarra kenti önceki gün IŞİD militanları tarafından saldırıya uğramış, ordu güçleriyle IŞİD militanları arasında çıkan çatışmalarda çok sayıda teröristin etkisiz hale getirildiği kaydedilmişti. Bunun üzerine dün Musul'un Irak-Suriye sınırındaki doğu bölgelerinde çatışmalar başlamıştı.
Kaynak: AA