İyot Yetersizliği Haftası

Bilecik Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Selvi Karaman, iyotlu tuz kullanımı hem sağlıklı ve ucuz olduğunu, iyot eksikliğinin önlenebilir zeka geriliğinin en önde gelen nedenlerinden birisi olduğunu belirtti.

İyot Yetersizliği Haftası

"İyot Yetersizliği Haftası" dolayısı ile bir açıklama yapan Dr. Karaman, iyot yetersizliğinin en olumsuz ve yıkıcı etkilerinin gözlendiği risk gruplarının, doğurganlık çağındaki kadınlar, gebeler, bebekler ve çocuklar olduğunu anlattı. Dr. Selvi Karaman, "Bebek ve çocuklarda, büyüme ve gelişme geriliği, zeka düzeyinin akranlarına göre en az 13.5 puan daha düşük olması, öğrenme yeteneği ve okul başarısında azalma, gebelerde düşük ve ölü doğum riskinde artma ve her yaşta guatr, iyot yetersizliğinin oluşturduğu önemli sağlık problemlerindendir"dedi

"ÜLKEMİZDE ÖNEMLİ BİR SAĞLIK SORUNU İYOT YETERSİZLİĞİDİR"
Açıklamasının devamında, Türkiye'de önemli bir halk sağlığı sorunu olan iyot yetersizliği hastalıklarının önlenmesine yönelik olarak, 1994 yılından beri Sağlık Bakanlığının UNICEF işbirliğinde olduğunu vurgulayan Dr. Karaman, "Program kapsamında, tuz firmalarının konuya ilgisinin arttırılması, halk eğitimi, ilgili sektör personeli ile sağlık personeli eğitimleri ve yasal düzenlemeler, izleme ve denetimler ile iyotlu tuz kullanımında artış görülmüştür. İyot yetersizliği hastalıkları olarak tanımlanan hastalıkların başında guatr gelmektedir Guatr tiroit bezinin büyümesidir. Bunun sebebi de iyot eksikliğidir. İyotlu tuz tüketim oranındaki yüzde 18’lerden yüzde 70’lere ulaşan artışla beraber büyük başarı elde edilse de, halen iyotlu tuz tüketiminde dünya ülkeleri ortalamasının altında yer almaktayız. TNSA 2008 verilerine göre, Türkiye’de iyotlu tuz kullanan hane halkı yüzde 77’dir diye dikkat çekti. Bu nedenle iyodun önemini topluma daha çarpıcı ve etkili yöntemlerle aktarmak, ülkemizde iyotlu tuz kullanımını tüm topluma yaygınlaştırmak, toplum bilincini oluşturmak amacı ile Haziran ayının ilk haftası İyot Yetersizliği Hastalıkları Haftası olarak belirlenmiştir. Hafta boyunca halkın ilgisinin çekilmesi, gündemde tutulması, öneminin vurgulanması ve halkın bilgilendirilmesi için aktiviteler düzenlenecektir" diye kaydetti.

Kaynak: İHA