Dünya Bankası Başkanı Kim, Ürdün'de

Dünya Bankası Grubu Başkanı Jim Yong Kim, çok sayıda Suriyeli sığınmacıyı misafir eden Ürdün'e destek konusunda kararlı olduklarını belirtti.

Kim ve Ürdün Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakanı İbrahim Saif, başkent Amman'da gerçekleşen görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

"Ürdün'ün, mali yardım başvurusunda bulunması için önünde fırsat var" diyen Kim, Dünya Bankası'nın, bu ülkeye, geçen Mart 150 milyon dolar yardım yaptığını söyledi.

Ürdün'deki Suriyeli sığınmacılar konusunda gerekli yardımların sağlanması için BM ile koordineli şekilde çalıştıklarını ifade eden Kim, şunları söyledi:
"Bölgede istikrarın sağlanması için ulsulararası topluma, bölge ülkelerine yardımı artırma çağrısında bulunuyoruz. Özellikle Ürdün ve Lübnan gibi Suriyeli sığınmacıların akınına uğrayan bölge ülkeleri, büyük sıkıntılarla karşı karşıya bulunuyor."
Kral Abdullah'ın, bu sabah, Kim ve beraberindeki heyeti kabulünde, Dünya Bankası ile Ürdün arasındaki ilişki seviyesinin yükseltilmesi, reform çabaları ve ekonomik kalkınmada Ürdün'e destek verilmesinin yanı sıra 900 milyon dolarlık yatırım projesinin finanse edilmesi konularının ele alındığı bildirildmişti.
Dünya Bankası Grubu Başkanı Jim Yong Kim, iki gün süren Lübnan ziyaretinin ardından dün akşam saatlerinde Ürdün'e gelmişti.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) verilerine göre, Ürdün'ün Aclun, Amman, Akabe, Belkaa, İrbid, Caraş, Karak, Maan, Madaba, Mefrak, Tafilah ve Zarka bölgelerindeki kamplarda UNHCR'ye kayıtlı 600 bin Suriyeli bulunuyor.
Kayıt altına alınmayanlarla Ürdün'deki Suriyeli sığınmacıların sayısının 1 milyon 300 bini geçtiği ifade ediliyor.
Kaynak: AA