Arınç'tan önemli açıklamalar

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Arınç'tan önemli açıklamalar
Musul'daki Türk vatandaşlarının kurtarılması için çalışmaların devam ettiğini söyleyen Arınç, "Ümit ediyorum ki Ramazan içerisinde yurttaşlarımıza kavuşacağız" dedi.

Bakanlar Kurulu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı.

Başbakanlık Yeni Bina'da düzenlenen toplantı yapılan toplantı, 4 saat 20 dakika sürdü.

Toplantı sonrası Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, düzenlenen basın toplantısında soruları yanıtladı.

Arınç, Musul'da rehin tutulan Türk vatandaşlarının durumunda olumlu bir gelişme olmadığını söyledi.

Rehinelerin sağlık durumlarının iyi olduğunu söyleyen Arınç, serbest bırakılmaları için çalışmaların kapsamlı bir şekilde devam ettiğini belirterek, "Ümit ediyorum ki Ramazan içerisinde yurttaşlarımıza kavuşacağız" dedi.

Arınç'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Musul'da alıkonulan yurttaşlarımızla ilgili konuda henüz olumlu bir gelişme yok. Şu anda sağlıklarının yerinde olduğunu, ihtiyaçlarının karşılandığını söyleyebilirim. Sadece konsolosluk görevlimiz değil, 30 civarında da şoförümüz var ellerinde. Çalışmalar kapsamlı olarak devam ediyor. Ümit ediyorum ki Ramazan içerisinde yurttaşlarımıza kavuşacağız.

Irak'ta olanları hükümet olarak yakından takip ediyoruz. Ülkenin her yerinde çatışma var. Irak'ın toprak bütünlüğünün devam etmesi ve insanların demokratik ortam içinde yaşamalarını arzu ediyoruz. Ama fiili durum biraz farklı. Parçalanma gerçekleşmesin, insanlar birbirinin kanını dökmesin istiyoruz.

Netanyahu'nun ne söylediğini biliyoruz. Onların etrafındaki devletler ne kadar küçülürse onlar o kadar kendilerini güvende hissediyor. Ama onun beyanı İsrail'in genelini kapsamıyor. Ülkesindeki diğer partiler tepki gösterdi.

Bizim sıkıntılarımız sadece Kerkük'le ilgil değil. Kerkük'te Türkmenler ve Kürtler de var. Biz Kerkük'ün aynı şekilde statüsüne devam etmesini istiyoruz. Ama Barzani veya başkası Kerkük için farklı açıklamalarda bulunabiliyor.

HDP'nin adayı beklenen bir şeydi. CHP ve MHP'den sonra kendi adaylarını açıklayacakları ve Selahattin Demirtaş olacağı büyük ölçüde biliniyordu. Yarın da bizim adayımız açıklanacak. 3 adaylı bir şekilde seçimlere gideceğimizi düşünüyorum.

Çözüm sürecine yönelik tasarı Meclis'e sevk edildi. CHP bakımından bir eleştiri olmamasını bekliyorum. Kılıçdaroğlu tasarı görüşülmeden Diyarbakır'da katıldığı bir çalıştayda çözüm sürecinin yasal zemine oturtulması gerektiğini söylemişti. Bunu inkar edecekse diyecek bir şeyimiz yok. Bakanlar Kurulu terörün bitirilmesi için bir yol haritası çiziyor.

Bakanlar Kurulu, bir çerçeve kanunla görev yükleniyor. Barış için hangi tedbirler alınacak, bunlar yasal zemin üzerinde somut hale gelecek. MHP'nin yeni bir eleştiri getirdiğini görmüyorum. CHP'den katkı sağlayabiliriz şeklinde düşünceler var. Genel Kurul'dan büyük bir uzlaşıyla bu kanun çıkmış olacaktır.

Cumhurbaşkanı adayının tespit edilmesi ve yarın ilan edilmesi konusunda için tüm istişareler yürütüldü, bir karar verildi. O kararın ilanı yarın inşallah bu saatlerde bütün dünyanın bildiği bir isim olacaktır. Bundan sonraki gelişmeler zaman içerisinde herhalde önümüze gelecek. Sayın Başbakanımız da partinin geleceği hakkında seçimden sonra konuşulacağını söyledi."