Nazım Hikmet İzmir'de Anıldı

Türkiye'nin yetiştirdiği en büyük şairlerden Nazım Hikmet, ölümünün 51. yıl dönümünde İzmir'de anıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Nazım Hikmet'in ölümünün 51. yıl dönümü dolayısıyla Kültürpark içindeki Gençlik Tiyatrosu'nda anma etkinliği düzenledi.

Etkinliğe katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, 1947'den itibaren aydınlarını, gençlerini yok eden bir geçmişe sahip olduğunu savunarak, bu siyasi anlayış yüzünden 1968, 1978 kuşağı olarak anılan ülkenin geleceği nesillerin aydınların ya yurt dışına kaçmak zorunda kaldıklarını ya da uzun yıllar hapis cezalarına çarptırıldıklarını ifade etti.

Dünyada da 1968 yılında gençlik hareketleri yaşandığını ve bu kuşağın oradaki siyasi otoritelerce hoş karşılanmadığını ancak çağdaş ülkelerin sonrasında gençliği ile barışmasını anlatan Kocaoğlu, şunları söyledi:
"Geçen yıl Gezi olayları yaşandı, 68 kuşağından, 78 kuşağından hiç ders almamışız, yöneticiler, siyasiler, hala sanki düşmana saldırır gibi gençlerin üzerine saldırıyor. Bu kadar olaydan, deneyimden sonra gençliği ile barışmak gibi bir niyetleri yok. Bütün amaçları gençliği sindirmek, pasifize etmek. Şu anda sadece gençlere değil, her kesimden insanımıza, demokratik gösteri hakkını kullanmak isteyen herkese şiddetle karşı koyuyorlar."
Kocaoğlu, yaklaşık 45-50 yıldır kendi gücü yettiğince toplumsal olayların içinde yer almış biri olarak, İzmir'de son 7-8 ay öncesine kadar insanların istediği konuda demokratik protesto hakkını kullanıp sonrasında da dağıldığını gözlemlediğini ancak bu durumun son dönemde değiştiğini ve insanların bu haklarını kullanmasına izin verilmediğini ileri sürdü.
Bu durumun toplumu giderek daha çok gerdiğini savunan Kocaoğlu, "Toplumdan bir tek şey istiyorlar, evinizden çıkmayın ve hiçbir tepki göstermeyin. 'Kuzu gibi biz ne diyorsak onu yapın' diyorlar. Bir toplum bu şekilde gidemez, yönetilemez" dedi.

Kocaoğlu, ölüm yıl dönümünde andıkları Nazım Hikmet'in büyük bir şair olmasının yanında dava, mücadele adamı olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
"Bizler onun şiirleriyle büyüdük, coştuk, duygulandık. Bu topraklar, Nazım Hikmet'leri yetiştirdiği gibi daha nice Nazım Hikmet'ler, önderler yetiştirecek ve bizler de onların arkasından, aydınlık mücadelesine, hak arama mücadelesine devam edeceğiz. Hepimize, her yaştan insanımıza, erkeğimize, kadınımıza, gencimize, yaşlımıza çok büyük bir görev düşüyor; demokratik hakkımızı kullanırken ortamı sağlıklı kılmak. Özellikle bu görev bizlere, yerel yöneticilere, siyasilere düşüyor. Ortamın koşullarını çok iyi hazırlayarak birçok insanımızın, on binlerin, yüz binlerin katılacağı etkinliklerle ses getirmemiz gerekiyor."
Etkinlikte daha sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi Bandosu Pop Caz Orkestrası, Nazım Hikmet'in dizelerinden bestelenmiş şarkıları seslendirdi.

Kaynak: AA