Erdoğan-atambayev Ortak Basın Toplantısı

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, "Her zaman Türk milletini kardeş millet olarak görüyoruz ve kardeşlik zor zamanda belli oluyor. Zamanında atalarımız bu topraklara geldiği için Türkiye, Türkiye oldu. Şimdi Türkiye, Türki cumhuriyetlerin en gelişmişi ve en büyüğü" dedi.

Türkiye-Kırgızistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) 2. Toplantısı Ankara'da yapıldı. Başbakanlık'ta düzenlenen toplantının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye'de bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirten Atambayev, Türkiye ile kardeşlik ilişkileri bulunduğunu dile getirerek, "Her zaman Türk milletini kardeş millet olarak görüyoruz ve kardeşlik zor zamanda belli oluyor. Zamanında atalarımız bu topraklara geldiği için Türkiye, Türkiye oldu. Şimdi Türkiye, Türki cumhuriyetlerin en gelişmişi ve en büyüğü" diye konuştu.

"Ümit ediyoruz ki Kırgızistan ileride gelişmiş bir ülke olacaktır" diyen Atambayev, "Türkiye ve Kırgızistan'ın benzer bir noktası olarak doğal kaynaklar açısından zengin değiliz ama akıllı, zeki insanlarımız var ve ümit ediyorum ki el ele vererek Türkiye'nin kardeşlerine vereceği destek sayesinde biz ilerleme kaydedeceğiz" ifadesini kullandı.
Kırgızistan'ın başkentinde yer alan Tarih Müzesinin gündemlerinde yer aldığını belirten Atambayev, "Onun tamamen onarımı ve tadilatı için Türk tarafı destek sağlayacaktır" değerlendirmesinde bulundu. Bir başka gündem maddesi olarak din alanında yapılan reformlara değinen Atambayev, "Kırgızistan'ın savunma konseyinin gündeminin en önemli konusu olarak din alanının reformlara tabi tutulması yer aldı. Bu çerçevede Cumhurbaşkanlığına bağlı İman Vakfını kurmuş bulunuyoruz. Bu vakfa maddi ve manevi destek sağlanması yönünde mutabakata varmış bulunuyoruz" dedi.

Atambayev, gelecek yıl Kırgızistan'ın gümrük birliğine üyeliğinin söz konusu olduğu ve bu üyeliğin Türkiye, Kırgızistan ilişkilerini nasıl etkileyeceğine yönelik bir soruya karşılık, Başbakan Erdoğan'ın "Gümrük birliğine üye olursanız bunun sonuçları olumlu olacak" dediğini belirterek, "İkili ilişkiler için ekonomik ilişkilere ağırlık vermeliyiz diye konuştuk. 20 Haziran'da Türkiye Ekonomi Bakanı Kırgızistan'a bir ziyaret gerçekleştirilecek ve bu ziyaret çerçevesinde ikili ekonomik ilişkiler görüşülecektir" diye konuştu.

- "Ekonomik ilişkilerin 1 milyar doları bulmasını istiyoruz"
Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ekonomik ilişkilerin maddi değerinin 1 milyar doları bulmasını istediklerini aktaran Atambayev, Türk yatırımcıları Manas Havaalanı'nı genişletme çalışmaları için de beklediklerini belirterek "Manas Havaalanı için yerleşik bütün askeri kuvvetler orayı terk etti ve orayı sivil bir havacılık merkezine dönüştürmek istiyoruz. Buraya başka devletlerden gelecek yatırımlara açığız, müzakereler yapmaya hazırız ve Dışişleri Bakanımızın belirttiği gibi bu konuda yatırım yapmak isteyen herkese kapımız açıktır" dedi.

Atambayev, ikili ekonomik ilişkilerin 20 Haziran'da Kırgızistan'ı ziyaret edecek olan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile daha kapsamlı bir şekilde masaya yatırılacağını kaydetti.

Kaynak: AA