Yıldız ve İslam, Soma'da

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Soma'da Maden Şehitliğini ziyaret etti.

Maden faciasında yaşamını yitirenlerin yakınları ile faciadan kurtulan madencilere verilecek iftar yemeğine katılmak üzere Soma'ya gelen iki bakan, ilk olarak ilçe girişindeki Soma Mezarlığındaki Maden Şehitliğine girdi.
Burada yatan 39 madencinin mezarını tek tek gezen Yıldız ve İslam'a, eşleri Semra Yıldız ve Bahadır İslam ile Manisa Valisi Erdoğan Bektaş da eşlik etti.
Mezarları tek tek ziyaret eden bakanlar, faciada yaşamını yitirenler için dua etti.
Bir mezarlığın üzerine şehit çocuğu tarafından bırakılan takdirname belgesini de inceleyen iki bakan, daha sonra mezarlıktan ayrılıp, ilçe merkezinde esnaf ziyaretlerinde bulundu.
Bakanlar Yıldız ve İslam'a, esnaf sevgi gösterisinde bulundu. Bakan Yıldız'a, facia sürecinde Soma ile yakından ilgilenmesinden dolayı teşekkür eden bazı vatandaşlar, hükümetten Soma'yı yalnız bırakmamasını istediklerini dile getirdiler.
Ziyaretler sırasında Bakan Yıldız bazı madencilerle sohbet etti. Soma Madencilik AŞ'ye ait Işıklar Madeni'nde çalıştığını belirten Samet Güven, madenlerin kapatılacağı yönünde söylentiler olduğunu, bir an önce açılmasını bekledikleri ve madenlerde çalışmak istediklerini söyledi.

Bakan Yıldız bunun üzerine madenlerin, iş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda gerekli tedbirleri alması halinde açılacağını, ancak istenen kriterlere ulaşamayan madenlerin çalıştırılmayacağını kaydetti.

Soma Madencilik'e ait madenler arasında Işıklar'ın, şirkete ait diğer 2 madenden daha iyi durumda bulunduğunu, çalışıp çalışmayacağının ise denetimler sonucu belli olacağını anlatan Yıldız, "Sizin sağlığınızı tehlikeye atamayız. Madenciliğin, Soma için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Burada 15 bin 500 kişi, 70 bin kişi de dolaylı olarak madenlerden ekmek yiyor" dedi.

Taner Yıldız, şöyle konuştu:
"Facia, hepimizi çok derinden yaraladı. Soma'nın dışından gelen ve burada bir kısım ezbere cümleler söyleyenlerle buranın insanının, esnafının söyledikleri farklı. Bunu, hep görüyoruz. Soma hepimizin. Soma, istismar edilecek bir ilçe değil. Soma'da normal bir yaşantı olması ve o yaşantının daha da normalleşerek, iyileşerek sürmesi lazım. Bütün amacımız bu. Bunun ayrısı gayrısı yok. O yüzden her zaman yanınızdayız."
Bakan Yıldız, sorununun özel olduğunu belirten bir madenciyle de kalabalıktan ayrılıp, bir süre sohbet etti.
Kaynak: AA