Ucuz Gözlüklerden Uzak Durun

Bartın’da optik firması sahibi Musa Titiz, güneş gözlüğü konusunda vatandaşları uyardı.

Titiz, göz sağlığı için güneş gözlüğü satın alırken dikkat edilecek önemli bazı kurallara dikkat çekti.
Yaz tatilinin başlaması ve havaların da iyice ısınması nedeniyle uzmanlar göz sağlığı ile ilgili ebeveynleri uyardı. Piyasada sunulan güneş gözlüklerinin nitelik bakımından çok fazla çeşitlilik gösterdiğini belirten Gözde Optik Sahibi Musa Titiz, güneş gözlüğü konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Titiz, yaptığı açıklamada, “Günümüzde güneş gözlüğü son derece önemli bir ihtiyaç olarak insanların dörtte üçü tarafından kullanılıyor. Göz için oldukça zararlı olan UV ışınlarına karşı koruma sağlanmasının yanı sıra, güneş gözlüğünün bir moda aksesuarı olarak da insanlar arasında büyük etkisi var. Güneş gözlüğü aksesuar olmaktan çok, göz sağlığı için gerekli bir araç olarak kabul edilmeli ve sağlık malzemesi olarak kullanılmalı. Güneş gözlüğü kullanmaya başlamak için hiçbir yaş erken değildir. Hem erişkinler hem de çocuklar uzun süre güneşte kalacaklarında, mutlaka güneş gözlüğü kullanmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli bir nokta kullanılacak güneş gözlüğünün güneşten gelen ve gözle göremediğimiz mor ötesi ışınları, Latince adıyla ultroviyole (UV) ışınlarını bloke eder özellikte olmasıdır. Her güneş gözlüğü UV ışınlarını tutmaz. Gözlüklerin belirli bir standardı ve kalite belgesi olması gerekir. Güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta budur. Tezgâhta satılan ve maliyeti ucuz olan gözlüklerden özellikle uzak durulmadır. Güneş gözlüğü mutlaka optik mağazasından temin edilmelidir” dedi.

TİTİZ: “GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ SAĞLIK MALZEMESİDİR”
Titiz, açıklamasının devamında, “Güneşten kaynaklanan (UV) ışınları, gözün mercek ve retinasına zarar verir. Bu da çocukların ve erişkinlerin ilerideki yaşamlarında katarakt olmasına ve görmesini etkileyecek başka rahatsızlıklar yaşamasına neden olabilir. Bu sebeple güneş gözlüğü kullanmak kadar, kullandığımız gözlüğün kalitesi ve standardı da çok önemlidir. Buna mukabil katarak ameliyatı olanların da mutlaka güneş gözlüğü kullanmaları gerekir. Numaralı gözlük ya da lens kullananların güneş gözlükleri de numaralı olmalıdır. Kontak lensler UV koruması sağlamaz, dolayısıyla kontak lens kullananlar da güneş gözlüğü takmalıdır. Bunların dışında araç kullanırken polarize özellikli güneş gözlüğü tercih edilmelidir. Özellikle sabah ve ikindi saatlerinde yatay gelen güneş ışınları yolda ve aracın panelinde parlamalara yol açarak sürüşü zorlaştırır. Polarize özellikli güneş gözlüğü bu parlamaları ortadan kaldırarak sürücülerin görüş keskinliğini sağlar. Son olarak güneş gözlüğü ayrıca, yaş ilerledikçe daha da belirginleşen göz kenarlarındaki kırışıklıkları önleyen önemli bir sağlık malzemesidir” diye konuştu.

Kaynak: İHA