İftar Topunu Kumandayla Ateşliyor

Amasya’da 150 yılı aşkın süredir kaleden atılan iftar topunu 20 yıldır ateşleyen Seyfettin Gökçe, barut koyduğu topun fitilini çakmak yerine geliştirdiği kumandalı sistemle ateşliyor.

İftar Topunu Kumandayla Ateşliyor

Geçirdiği beyin ameliyatı sonucu geçen yıl görevini devrettiği arkadaşının iftar topunu 2 dakika erken atıp bazı vatandaşların oruçlarını erken açmasına neden olması üzerine bu yıl yeniden iftar topunu ateşleme görevini devralırken kumandalı bir sistem geliştiren evli ve 4 çocuk babası Seyfettin Gökçe, “Düğmeye bastığımız zaman anında atıyor” dedi.

1996 yılında çakmağını evde unutması üzerine topu atamayıp cami imamına ezanı ‘oku’ diye seslendiğini anlatıp şimdiki kumandalı sistemin aksaması halinde çakmağı bir an olsun yanından ayırmayan Gökçe, “Çakmağımı ise yine yanımda taşıyorum. Bu tarihi eserimiz” diye konuştu.

Seyfettin Gökçe’yi Ramazan’ın ilk günü yalnız bırakmayan Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Amasya’da uzun zamandır Ramazan aylarında insanların iftar topunun atılması sonrası ezanın okunmasıyla oruçlarını açtığını ve belediye bandosunun fa iftar ve sahur öncesi kalede konser verdiğini anımsattı.
Gökçe’nin yeniden topun ateşlenmesiyle görevlendirildiğini vurgulayan Özdemir, “Geçen sene bir anlaşmazlık sebebiyle sürekli topu atan elemanımız rahatsızlandığı için onun yetiştirdiği çırağı atmıştı. Oda heyecanda 2 dakika önce atmıştı. Müftülüğümüzle görüşmelerimizde 2 dakikanın tolerans içerisinde olduğunu öğrendik. Halkımız rahat olsunlar. İnşallah bir daha olmaz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA