Girişimci Adayı Kadınlar Sertifikalarını Aldı

İçel Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Eğitim ve Kalkınma Vakfı, TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulu ve KOSGEB İçel Hizmet Merkezi Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen “Uygulamalı Girişimcilik” eğitimine katılan 57 kadın girişimci adayı, sertifikalarını düzenlenen törenle aldı.

Girişimci Adayı Kadınlar Sertifikalarını Aldı

MTSO EKAV ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İl Kadın Girişimciler Kurulu’nun kadın girişimci adaylarına yönelik 5 Mayıs-3 Haziran 2014 tarihleri arasında düzenlediği “Uygulamalı Girişimcilik” eğitimini başarıyla tamamlayan kadın kursiyerler için sertifika töreni gerçekleştirildi.

MTSO konferans salonunda yapılan törene, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, KOSGEB İçel Hizmet Merkezi Müdürü Mehmet Yılmaz, İçel Büyükşehir Belediyesi Engelliler Daire Başkanı Mustafa Saçıkara, MTSO EKAV Başkanı İbrahim Kiper, TOBB İçel İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Ayla Harp ve kadın girişimci adayları katıldı.

KOSGEB İçel Hizmet Merkezi Müdürü Yılmaz, törende yaptığı konuşmada, KOSGEB’in yeni girişimci desteğiyle ilgili eğitimleri çeşitli sivil toplum örgütlerine, resmi kurumlara, derneklere ve vakıflara verdiğini söyledi.

Bu eğitimlerin önemini bildiklerini vurgulayan Yılmaz, işbirliği yaptıkları kurumlar içerisinde en çok memnun kaldıkları kurumun MTSO ve EKAV olduğunu kaydetti.

Kadın girişimci adaylarına KOSGEB destekleri ile ilgili bilgiler veren ve tavsiyelerde bulunan Yılmaz, KOSGEB’in orta ve küçük ölçekli işletmelere çok ciddi boyutta destek verdiğini belirtti.

Kadın girişimci adaylarına, işletme sermayesiz işe başlamamaları tavsiyesinde bulunan Yılmaz, “Borçla başlamayın. İçel’de bugüne kadar girişimcilik desteğiyle kurulan işletme sayısı yaklaşık 300. Bunun içerisinde kapanan oranı yüzde 10. Bu da çok iyi bir rakam, dünya standartlarının altında. Çünkü dünya standartlarında kapanma oranı yüzde 15. Türkiye’deki diğer illere göre de İçel’de kapanma oranının altındayız. Tüm Türkiye’de KOSGEB desteğini almış yeni girişimcilerde kapanma oranı yaklaşık yüzde 14 ama İçel’de bu yüzde 10. Bizi sevindiren güzel tarafı da bu” dedi.

“MERSİN DESTEK ÖDEME HESABIMIZDA 1,5 MİLYON TL VAR”
Faaliyeti devam eden işletmelerde de baştan bir takım yanlış kurgulamalar yapıldığını dile getiren Yılmaz, tavsiyelerine şöyle devam etti: “İşletmenizi açarken acele etmeyin. Bu aldığınız belgeniz ömür boyu geçerli. Geçerlilik süresi 2 yıl ancak, maliye kaydını yaptığınız andan itibaren 2 yıllık süre başlıyor. 10 yıl sonra maliye kaydını yaptırıp iş yeri kurmaya başladığınızda o zaman başlıyor, 2 yıl içinde desteğinizi alıp bitirmeniz gerekiyor. Dolayısıyla işletme sermayesi olmadan, sizde de bir miktar finansal destek olmadan sadece KOSGEB’e güvenerek bir iş yeri açmayın. Acele etmeyin, iyi düşünün, işletmenizin yerini iyi seçin. Muhakkak bir mali müşaviriniz olsun. İşletme de bir varlıktır, aynen insan gibi doğar, büyür ve ölür. Bunun mücadelesini vereceksiniz. Söylediklerim heveslerinizi kırmasın, sağlam adımlar atın” diye konuştu.

Kadın girişimci adaylarına güzel işletmeler açmaları dileğinde de bulunan Yılmaz, “Biz hazırız. İçel olarak şu an benim destek ödeme hesabımda yaklaşık 1,5 milyon TL var. Parasal sıkıntımız yok. Sizleri bekliyoruz. Şimdiden açacağınız işletmeler hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

“GİRİŞİMCİ KADIN SAYIMIZ ÇOK AZ”
MTSO EKAV Başkanı Kiper de Türkiye’de 76 milyon nüfusun yarısını kadınların oluşturduğuna dikkat çekerek, “Ancak, kadın nüfusumuzun sadece yüzde 25’i ekonominin içinde. Girişimci kadın sayımız ise çok daha az. Tek zenginliği insanı olan bir ülke için bu bir israftır. İş fikirlerine göre seçilen ve bugün başarıyla tamamladıkları eğitimlerin sertifikalarını alacak olan kadın girişimci adaylarımızdan artık yatırım bekliyoruz. İşlerine başlamalarını ve ekonomiye katkı koymalarını bekliyoruz. MTSO, EKAV ve Kadın Girişimciler Kurulu olarak her zaman yanınızda olacağız ve elimizden gelen desteği vereceğiz. Yalnız olmayacaksınız, birlikte sizin koltuk değneğiniz gibi size destek çıkacağız” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından MTSO Başkanı Aşut ve diğer katılımcılar, 57 kadın girişimci adayına sertifikalarını verdi.
Kaynak: İHA