Suriyeli Mülteciler Ramazana Buruk Giriyor

Suriye'deki savaştan kaçarak sığındıkları Lübnan'daki çadır kentlerde zor şartlar yaşayan, sadece yardımlarla ayakta kalmalarına rağmen yaşam ümitlerini kaybetmeyen mülteciler, ramazanı kamplarda geçirmeye hazırlanıyor.

Savaştan kaçan Suriyelilerin büyük çoğunluğu, Lübnan'da aralarında Al Aman, İnma, Selam'ın da bulunduğu kamplarda kalıyor. Bu kamplardan 40'ı ülkenin kuzeydoğusunda ve Suriye sınırındaki Kuzey Beka bölgesinde bulunuyor.
Bölgede yaklaşık 30 bin Lübnanlı yaşarken, çadır kentlerde kalan Suriyeli sayısı 100 bini buluyor.
Sünnilerin yaşadığı köylerde yardım kuruluşları tarafından kiralanan alanlara kurulan çadır kentlerde kalan mülteciler, çadır başına ortalama 20 dolar kira veriyor. Her çadır kentten sorumlu bir hayır kurumu bulunurken, işsizliğin had safhada olduğu kamplarda, kiraların yanı sıra diğer ihtiyaçların tamamına yakını hayır kurumları tarafından karşılanıyor.
- 1 evde 4 aile
Çadır kentlerin bulunmadığı yerlerdeki mülteciler ise evlerde kalıyor. Cebeli Lübnan'da yaklaşık 25 bin aile olmak üzere 100 bin Suriyeli mülteci yaşıyor. Bunlar, genellikle camları hatta kapıları olmayan evlerde kalıyor. Örneğin, 4 odalı bir evde, 4'er kişiden oluşan 4 aile barınıyor. Bazı odaların battaniye veya bezlerle ayrılarak, 2 oda haline getiriliyor.
Aynı evde kalan aileler, mutfak, tuvalet ve banyoyu ortak kullanıyor. Evinde çalışanı bulunan aileler kiraya yardımcı olurken, giderler hayır kurumları tarafından karşılanıyor.
İşsizlik büyük bir sorun olurken, çalışanlar da çok düşük ücret alıyor ve sosyal güvenceleri bulunmuyor.
- Ramazana buruk giriyorlar
Mülteciler, bu yıl da ramazana buruk şekilde hazırlanıyor.
Savaştan önce memleketlerinde sahur ve iftarın huzurunu yaşadıklarını, teravih için camilere gittiklerini belirten mülteciler, şimdi ise ramazanı çadırların içinde, yardımlarla geçirmeye çalışacaklarını anlattı.
- Çadır kentlerin durumu
Çadır kentlerin su, elektrik ve diğer alt yapı ihtiyaçları büyük ölçüde halledilmiş durumda. Kampın ortasına kurulan ve tankerlerle belirli aralıklarla doldurulan su deposundan hortumlarla kampın değişik yerlerindeki musluklara su veriliyor.
Çadırların hepsinde elektrik, kesilmesi ihtimaline karşı da jeneratör bulunuyor.
Belirli yerlere prefabrike banyo ve tuvaletler kurulurken, belediye belirli bir ücret karşılığında çöpleri topluyor.
Suriyeliler, çadır kentlerde hayatlarını zor şartlar altında devam ettirirken, çocukların durumu "çocuk her yerde çocuk" tabirini aratmacak düzeyde. Salıncak ve kaykayın bulunduğu oyun alanlarında oynayan çocukların mutluluğu, bir nebze olsun yürekleri ısıtıyor.
Bazı çadırlarda televizyon ve çanak anten, bazılarında da Suriyelilerin vazgeçilmezlerinden nargile bulunuyor. Sıkıntılarını unutmak isteyen mülteciler, bir yandan nargile içerken Suriye ve Türkiye kanallarını izliyor.
- Yardımlar azaldı, bölgede bilinmeyen askeri hareketlilik var
Mültecileri, en çok iklim şartları zorluyor. Soğuk kış aylarını çadırlarda geçirmek zorunda kalan mülteciler, yazın da ortalama 40 derece sıcakla mücadele ediyor. Çadır kentlerde yardımların azalmasından dolayı da gıda sıkıntısı çekiliyor.
Bölgede yaşayanlar ve kamplarla ilgilenen sorumlular, son zamanlarda bölgede beklenmedik ve daha önce görülmedik askeri hareketlilik bulunduğunu söylüyor. Kontrol noktalarında denetimin sıklaştığını, askeri konvoy ve birliklerin sayısının arttığını gözlemlediklerini belirten kaynaklar, tahmin yürütmekte zorlandıkları durum nedeniyle kamptakilerin ve kendilerinin endişelendiğini belirtiyor.
Bu arada, her kampta bir bekçi ve imam bulunuyor. Kampın güvenliğini bekçi sağlarken, imamlar da çocuklara dini eğitim veriyor.
Yetkililer, kendilerine en çok yardımın Türkiye'den geldiğini belirtirken, mülteciler, Türklere büyük ilgi gösteriyor.
Kaynak: AA