Soma'daki Maden Faciasını Araştırma Komisyonu Üyelerinden İncelemeler

Zonguldak'a gelen Soma'daki maden kazasını araştırma komisyonu üyeleri, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tahlisiye ekiplerinin yetiştiği suni ocakta, alevsızdırmaz test istasyonu ve laboratuvarında incelemede bulunmasının ardından Soma'da kurtarma ekibinde görev alan madencilerle toplantı düzenledi.

TBMM Soma'daki Maden Faciasını Araştırma Komisyonu Başkanı Ali Rıza Alaboyun ve komisyon üyeleri, TTK Merkez Tahlisiye İstasyonu ziyaret ederek İş Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanı Mesut Öztürk'ten bilgi aldı.
Maden ocaklarında yürütülen kurtarma çalışmalarında kullanılan ekipmanları tanıyan komisyon üyeleri, tahlisiye ekiplerine eğitim verilen 3 katlı suni ocakta madencilerin tatbikatını izledi.
Temsili galerilerde sürünerek ilerleyen madenciler, yangın, patlama ve panik ortamı yaratılan ocakta, kurtarma kabiliyetleri ve kömür ocağında nasıl ilerlediklerini canlandırdı.
Daha sona Alaboyun ve beraberindeki heyet, TTK Alevsızdırmaz Test İstasyonu ve Ar-Ge Laboratuvarı'nda, maden ocaklarında kullanılan antigrizu malzemeler, maske testleri, tutuşmayan kablolar gibi konularda bilgi aldı.
İş Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanlığı Salonu'nda sendika temsilcileri ve Soma'daki kurtarma çalışmalarına katılan TTK tahlisiye ekibiyle bir araya gelen komisyon üyeleri, Soma'daki kurtarma çalışmalarını madencilerden dinledi.
- Soma faciasındaki izlenimlerini anlattılar
Soma'ya giden ekibin sorumlusu Ahmet Sarıalioğlu, kurtarma çalışmaları sırasında en çok maden ocağı önündeki karışıklığın kendilerini zorladığını, ilgisiz herkesin orada toplanmasının sıkıntısını çektiklerini anlattı.
Birhan Akman, olay yerine intikal etmeden önce yer altındaki kurtarma faaliyetlerinde olmaması gereken insanların ocak içinde ve çevresinde koşullandığını belirterek, "Bunlar bizim çalışmalarımızı engellediği gibi güvenliğimizi de tehlikeye atıyor. TTK olarak davet edildiğimizde o göreve haiz olarak karşılanmıyoruz" dedi.

Soma'da gördüğü en büyük tehlikelerden birinin kurtarma faaliyeti adına yer altına girmemesi gereken unsurlara ocakta rastlamaları olduğunu anlatan Akman, bunların kullanılmaması gereken teçhizatlardan faydalandığını savundu.
Akman, bilgi noksanlığından dolayı oradaki kayıpların daha da yüksek olabileceğini kaydetti.

Şendoğan Ak da ilk gün Soma'ya vardıklarında ocağa girdiklerini, kurtarma çalışmalarına hemen başladıklarını dile getirdi. Maden ocaklarından kömürün bünyesindeki metan gazının herhangi bir akımla teması durumunda patladığını hatırlatan Ak, "Soma'da ocağa kamera sokmuşlardı. Biz bunun notunu tuttuk. Cihaz metanla buluşsaydı daha değişik facialara yol açabilirdi" ifadesini kullandı.
Ak, ocağın planını alarak yer altına indiklerinde yoğun karbonmonoksit gazı tespit ettiklerini vurgulayarak şöyle devam etti:
"Dışardan gelenler, 300 ppm karbonmonoksit gazının içine maskesiz ve solunum cihazsız girme teşebbüsünde bulundular. Biz onlara mani olmaya çalıştık. Buradan ötesinin ölüm olduğunu söylemimize rağmen girenler oldu. Devamında birkaç kişi geri geldi, orada işletme müdürü Akın Çelik ile bazı işçilerin kaldığını söylediler. Cihazlı arkadaşlarla indiğimizde son anlarını yaşıyorlardı. Bunlardan birinin ayağının oynamasıyla solunum maskesini taktım. Daha sonra Akın beyi de bulduk. Ocaktan hızlı şekilde dışarı çıktık. Biz hızlı şekilde arkamızdan gelen gazla yürürken ocakta itfaiyeciye rastladık. Onu da çevirdik."
- "TTK ön yargıları kırdı"
TBMM Soma'daki Maden Faciasını Araştırma Komisyonu Başkanı Ali Rıza Alaboyun, gazetecilere yaptığı açıklamada, TTK'nın sahip olduğu alt yapıyı görmekten gurur duyduklarını belirtti.

Raporlarında TTK'yla ilgili görüşlerini ortaya koyacaklarını anlatan Alaboyun, buradaki madencilik kültürünün yaşatılması gerektiğine işaret etti.
Alaboyun, üretim şartlarındaki zorluğa rağmen TTK'da her türlü altyapının olduğunu vurgulayarak "Türkiye'de kamu kuruluşlarına karşı bir ön yargılı yaklaşım var. TTK bu altyapısı, kültürü, laboratuvarlarıyla bu ön yargıyı çoktan kırmış durumda" dedi.

Kaynak: AA