Ramazan Ayında Öğün Uyarısı

Uzmanlar, Ramazan'ın önceki yıllara göre bu yıl daha sıcak havalara denk geleceğini belirterek, oruç tutacaklara tavsiyelerde bulundu.


Şanlıurfa Halk Sağlığı Müdürlüğü Diyetisyeni Sümeyye Gürcü, artan sıcaklar ve uzayan açlık süresi nedeniyle oruç tutacakların beslenme ve su tüketimi konularına azami özen göstermesi gerektiğini söyledi.

Uzun süren oruç zamanı nedeniyle susuzluk ve açlık yaşanabileceğini hatırlatan Gürcü, “Sıcak yaz günleri nedeniyle sıvı tüketiminin artırılması gerekir. Günde ortalama 2.5 litre su tüketilmeli. İftardan sonra en önemli önerdiğimiz şeylerden biri budur. Bunun dışında öğün sayısı arttırılmalı. Bir sahur, bir iftar yemeği yeterli olmayabilir. İftardan sonra iki ara öğün iftardan sonra yapılabilir. Ve mutlaka iftarda hafif sebze yemekleri tercih edilebilir” diye konuştu.

İftar ve sahurda kızartma gibi yağlı ve tuzlu besinlerin fazla tercih edilmemesini isteyen Gürcü, sahur menüsüyle ilgili şu tavsiyelerde bulundu:
“Sahurda mümkün olduğu kadar tok tutan ve yine aynı zamanda mideyi yormayacak kahvaltı türündeki besinler tercih edilmeli. Bu hem kişilerin sağlığı açısından önemli hem de sahur sonrasındaki uyuma esnasında midenin sindirimini kolaylaştırır.”
Sahura mutlaka kalkılması gerektiğini ifade eden Gürcü, Ramazan ayındaki açlık süresinin 16-17 saatlik olacağını, sahura kalkılmaması halinde ise sürenin 20 saate uzayacağını hatırlattı.
Kaynak: İHA