Yükseköğretim Denetleme Kurulu İle Yödak Arasında Protokol İmzalandı
Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkanı İlyas Doğan, “Bugün imzalanan protokolle KKTC’ deki üniversiteler, Yükseköğretim Denetleme Kurulu ve YÖDAK ile birlikte her yıl olağan bir şekilde denetime tabi tutulacaktır” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı ile KKTC Milli Eğitim Bakanlığı tarafından imzalanan 2009 tarihli Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC hukukuna göre kurulmuş olan üniversitelerin karşılıklı tanınmasına dair milletlerarası anlaşmanın uygulanmasına dönük olarak Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ve KKTC Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş tarafından YÖK’te uygulama protokolü imzalandı.
Protokol imza töreninde konuşan YÖK Denetleme Kurulu Başkanı İlyas Doğan, “2009 yılında Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanı ve KKTC Milli Eğitim Bakanı arasında, KKTC’deki üniversitelerin verdikleri diplomaların doğrudan Türkiye’de de geçerli olmasını öngören bir milletlerarası anlaşma imzalandı. Bu anlaşmada Türkiye Cumhuriyeti, KKTC’de verilen diplomaların hem Türkiye’de hem de Dünya’nın diğer ülkelerinde bu diplomaların geçerli olmasını sağlamaya dönük garantörlük taahhüdünde bulunmaktadır. Böylece bu diplomaların kalite olarak hem Türkiye’deki üniversitelerle hem de dünyadaki diğer üniversitelerle denk olması gerekiyor. Bugün imzalanan protokolle KKTC’deki üniversiteler, Yükseköğretim Denetleme Kurulu ve YÖDAK ile birlikte her yıl olağan bir şekilde denetime tabi tutulacaktır” diye konuştu.
KKTC’ deki üniversitelerin eğitim kalitesindeki standartlarının Türkiye’deki üniversitelerle aynı olmasına dönük bir denetim icra edileceğini ifade eden Doğan, “Bu denetim, Yükseköğretim Denetleme Kurulu ve YÖDAK’ın oluşturacağı ortak komisyonun gözetiminde yapılacaktır. Her yıl hazırlanan raporlar YÖDAK Başkanlığı’na ve YÖK Başkanlığı’na sunulacaktır” şeklinde konuştu.
Kıbrıs’ın bağımsızlığının tanınmadığını söyleyen Doğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu denetimden beklediğimiz sadece Türkiye’deki öğrencilerin KKTC’deki üniversiteleri tercih etmeleri değil, aynı zamanda KKTC’deki üniversitelerin dünya çapında marka üniversiteler haline gelerek Kıbrıs’ın bir üniversite adası haline gelmesidir. Öğrenci sayısının artmasıyla beraber üniversitelerin kalitesinin de artmasıyla KKTC ekonomisinin ve diplomasisinin dünya çapında rahatlayacağını düşünüyorum.”
Bugünün KKTC için tarihi bir gün olduğunu vurgulayan Gökçekuş ise, “Biz burada iki olguyu öne çıkarıyoruz. Birincisi atılan imzalarla denetim konusunun hayata geçecek olması ve daha ciddiye alınması. İkincisi ise, üniversitelerin uluslararası akreditasyon kuruluşları tarafından akredite edilmeleri. Bu olgularla dıştan gelen özellikle Güney Kıbrıs’ın yaptığı olumsuz politikaları çürütmüş oluyoruz. Çünkü üniversiteler uluslararası kurumlarla akredite edildiği sürece ve YÖK gibi önemli bir kurum tarafından ortak denetime tabi tutulduğu sürece KKTC’nin kaliteye ne kadar önem verdiği somut bir şekilde ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.