Sudan'da Milli Mutabakat Arayışları

Avrupa Birliği Sudan Temsilcisi Tomas Ulicny, Sudan hükümetine, Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in çağrısını yaptığı diyalog öncesi ortamı yumuşatmak için siyasi tutukluları serbest bırakma çağrısında bulundu.

Başkent Hartum'da, Sudan Devlet Başkanı Yardımcısı İbrahim Gandur ile bir araya gelen Ulicny, görüşme sonrası basın mensuplarına yaptığı açıklamada, diyalog öncesi ortamın yumuşatılması için siyasi tutukluların tamamının serbest bırakılmasının önemini vurguladı.
Ulicny, görüşmede ayrıca milli mutabakata götürecek diyaloğun yeniden başlatılması için atılacak adımları ele aldıklarını kaydetti.

Sudan'da muhalif Kongre Partisi lideri İbrahim Şeyh, "Ceza Kanunu'nun 50| maddesine muhalefet etmek" suçlamasıyla 8 Haziran'da gözaltına alınmıştı.
Milli Ümmet Partisi Genel Başkanı Es-Sadık el-Mehdi de Darfur eyaletinde isyancılara karşı yürütülen savaşa destek olan İstihbarat ve Güvenlik Teşkilatı aleyhinde sarf ettiği sözler nedeniyle başsavcılık sorgusunun ardından 17 Mayıs'ta tutuklanmış, 15 Haziran'da Devlet Başkanı Beşir'in onayıyla serbest bırakılmıştı.
Beşir, ocak ayında, "İç savaşın durdurulması ve barışın sağlanması, özgür siyasi toplum oluşturulması, yoksullukla mücadele ve milli kimliğin güçlendirilmesi" gibi 4 ana başlığın öne çıktığı reform planını açıklayarak, muhalif partilere diyalog çağrısında bulunmuştu.
Bunun ardından iktidarla bazı muhalif gruplar arasında "diyalog süreci" başlatılmıştı.
Kaynak: AA