Atso Başkanı Budak Açıklaması

Antalya Ticaret Ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak,
turizm sektörünün gelişmesi için kent kültürünün gelişmesinin gerekliliğine dikkat çekerek, "Sahile battaniye serilip yatılmaz.

Atso Başkanı Budak Açıklaması
Her yeri poşet yapıp piknik yapılmaz, tüpgaz yakılıp yemek yapılmaz. İnsanlar denize düzgün mayo ile ve temiz girmelidirler. Bu konuda da kurallar olmalıdır. Antalya sıcak bir kenttir ama bu kimseye kentin caddelerinde üstü çıplak dolaşma hakkı vermez. Sahilde olur ama kent içinde şık değil, Aynı şekilde beyaz atlet ile dolaşanlar da oluyor" dedi.


ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, ATSO binasında düzenlenen Haziran ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda turizm sektöründe yaşanan sorunlara değindi. Turizm sektöründe çözemedikleri sorunların hala var olduğunu belirten Budak, "Turizmin diğer tarafında ise halen çözemediğimiz konular var. Geçen hafta basınımızda bir taksi kavgası olduğu yazıldı. Her yıl bu tür olaylar yaşanmasını üzüntüyle karşılıyoruz. Turist, ister ulaşım, ister alışveriş için özgür olmalıdır. Turisti kolundan çekiştiren kim olursa olsun haksızdır. Antalya’da artık bazı şeylerin değişmesi gerekir. Buradan Valimize, Belediye Başkanlarımıza, Emniyet Müdürümüze, Esnaf Odalarımıza bir ricada bulunuyorum. Antalya’da turistin özgürlüğünü, rahatını azaltacak hiçbir uygulama, kim tarafından yapılırsa yapılsın kabul edilemez" dedi.

"KONFORLU ULAŞIM SAĞLANMALIDIR"
Özellikle turistin rahat edeceği konforlu ulaşımın hazırlanmasının gerektiğini vurgulayan Budak, "Turizm merkezleri ile kent merkezi arasında, havalimanı arasında düzenli, konforlu ulaşım olanakları sağlanmalıdır. Antalya’da toplu ulaşım kalitesi turizm için olmazsa olmaz bir koşuldur. Bazen caddelerde 15-20 kilometre hızla duruyor gibi yavaş yavaş giden, her kaldırıma yaklaşan minibüsler görüyoruz, bu şekilde trafiği de olumsuz etkiliyorlar. Bunlara bir disiplin gelmeli. Ayrıca ilçelerle, turizm merkezleriyle kent merkezi arasındaki ulaşım da düzenli ve konforlu olmalı" diye konuştu.

"SAHİLDE BATTANİYEYE SARILIP YATILMAZ"
"Kent kültürü kendiliğinden gelişmez" diyen Budak, özellikle yaz aylarında denize giren vatandaşların olumsuz tavırlarından dolayı turistlerin ve turizmin zarar gördüğünü söyledi.

Denize girmenin de bir kuralı olduğuna değinen Budak, Antalya’da yaşayan vatandaşlara uyarı niteliği taşıyan şunları söyledi:
"Denize girmenin de kentte yaşamanın da kuralları vardır. Sahile battaniye serilip yatılmaz. Her yeri poşet yapıp piknik yapılmaz, tüp gaz yakılıp yemek yapılmaz. İnsanlar denize düzgün mayo ile ve temiz girmelidirler. Bu konuda da kurallar olmalıdır. Antalya sıcak bir kenttir ama bu kimseye kentin caddelerinde üstü çıplak dolaşma hakkı vermez. Sahilde olur ama kent içinde şık değil. Aynı şekilde beyaz atlet ile dolaşanlar da oluyor. Kent kültürünü her araçla geliştirmeliyiz. Özetle, kent kültürü konusu gerek Türkiye’de gerekse Antalya’da artık popülizme kurban edilmemelidir."

"GÜMRÜK VE TİCARET BAKANIYLA GÖRÜŞME YAPTIK"
Gümrük ve Ticaret Bakanı ile ticaret yasasını konu alan bir konuşma yaptıklarını da hatırlatan Budak, şunları söyledi:
"Gümrük ve Ticaret Bakanımızla yaptığımız toplantıda perakende ticaret yasasını tekrar hatırlattık bu yıl sonuna kadar çıkacağı sözünü verdi. Bekliyoruz. Biz AVM’ler kadar ciddi bir konunun her sokağa yayılan zincir marketler olduğunu söylemiştik. Şimdi işte zincir marketler nedeniyle neredeyse yerel market kalmadığını görüyoruz. Zincir marketler ve işyeri planlaması olmaması nedeniyle mahalleler mahalle olmaktan çıktı. İstanbul nasıl yaptıysa mahalle yapısını korudu, ama biz de bilinçsiz planlar veya plansızlık yüzünden mahalle ortadan kalktı. Halen de nasıl düzeltileceği bilinmiyor."
Kaynak: İHA