Bergama'da 'Unesco' Sevinci

Bergama'nın UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmesi ilçede sevinçle karşılandı.

Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan Bergamalılar, Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 38. Dünya Miras Komitesi toplantısında ilçenin Dünya Miras Listesi'ne girmesini davul, zurna ve klarnet eşliğinde kutladı.
Meydandaki kutlamalarda konuşan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Türkiye'de UNESCO adaylığı sürecini en hızlı ilerleten bölgenin Bergama olduğunu kaydetti.

Gönenç, ilçenin uzun ve zorlu bir sürecin ardından Dünya Mirası Listesi'ne girdiğini belirterek, "Biz bu miras listesini koruyacağız. Ören yeri ve tarihi yerli bakımında 850 hektarlık bir alan koruma altına alındı. Bugünden itibaren tüm ilgili kurumlarla 'daha farklı gözle Bergama'yı daha nasıl ileri taşıyacağız' sorusunu masaya yatıracağız" dedi.

İlçede, bu gelişmenin ardından hemen turist patlaması olmayacağına dikkati çeken Gönenç, şunları söyledi:
"İlerki yıllarda turizmde artış bekliyoruz. En son listeye Edirne ve Çatalöyük girdi. Buralara baktığımızda turizmde çok ciddi anlamada artışlar görüyoruz. 'Bergama'ya turist geliyor ama göremiyoruz' sözleri artık rafa kalkacak. Çünkü burası artık bir UNESCO listesinde yer alan bir şehir. Burada çok önemli Osmanlı, Selçuklu, Roma ve Helenistik döneme ait tarihi değerler var. Özellikle Kale Mahallesi'nde ciddi bir dönüşüm olacak. Butik oteller, restoranların sayısı artacak. Bu büyük bir başarı. Bergama büyük bir iş başardı. Emeği geçen herkesi yürekten kutluyorum."
Gönenç'in konuşmasının ardından kutlama, havai fişek gösterileriyle sona erdi.

Kaynak: AA