Mitroviça’da Olaylı Protesto

Mitroviça’yı ikiye bölen İbre Nehri üzerindeki köprüye geçtiğimiz gün Sırplar tarafından yeni barikat yerleştirilmesini protesto eden göstericiler ile Kosova polisi arasında çatışma çıktı.

Çatışmada birkaç polis ile protestocu yaralandı.
Mitroviça’nın Müslümanların yaşadığı güney bölümünde öğleden sonra başlayan Sırp barikat karşıtı protesto gösterisi olaysız sona erdi. Ancak 500 kişilik başka bir grup Arnavut protestocu, köprüye doğru ilerlemeye başladı.

Protestocular köprünün güney yakasından Sırp tarafına geçmeye çalıştı. Köprü üzerinde kordon oluşturan polisin eylemcilerin geçişine izin vermemesi üzerine çatışma çıktı. Kosova Polisi’ne bağlı özel birimler, gruba biber gazı ve gaz bombaları ile müdahale etti. Protestocular ise polisi taş yağmuruna tutarak, 2 polis aracını ateşe verdi. Alev alan polis araçlarından patlama sesleri geldi. Ateşe verilen araçlardan birinin, protestocuların taş saldırısına uğrayan Avrupa Birliği’nin (AB) Kosova’daki Hukuk Misyonu EULEX polisine ait olduğu öğrenildi. Olaylar yaklaşık 1 saat sürdü.

Mitroviça’yı güney Müslüman ile kuzey Sırp bölümüne ayıran köprü üzerinde, NATO’nun Kosova’daki Barış Gücü KFOR bünyesinde görev yapan ABD, İtalyan ve Alman askerleri de mevzilendi. Protestoların ardından köprünün kuzey yakasında Sırpların toplandığı gözlendi.
Kaynak: İHA