'Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Konferansı'

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, "Dün gerçekleştirilen YÖK Genel Kurulu'nda İslami finans alanında doktora programı açmak için imzalarımızı attık" dedi.

Bulut, İZÜ ile Durham Üniversitesi işbirliği ve Türkiye Katılım Bankalar Birliği, İslam Ülkeleri İstatistik Ekonomik Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) ve Borsa İstanbul (BİST) desteğiyle, "I. Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Konferansı"nda, İZÜ'de İslami finans alanında doktora programı açacaklarını kaydetti.

Bulut, şunları kaydetti:
"İZÜ'de İslami finans yani katılım bankacılığı alanında yüksek lisans programımızı açtığımızda Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmiştik. Hem İZÜ Rektörü hem de YÖK Üyesi olarak mutlulukla beyan ediyorum ki dün gerçekleştirilen YÖK Genel Kurulu'nda bu alanda doktora programı açmak için imzalarımızı attık. Dünya ekonomisi 2008'den bu yana sorunlarla karşı karşıya. Sorgulanması gereken mevcut iktisat paradigmasının karşısında ise en büyük çözüm İslami finans olarak ortaya çıkıyor. Türkiye bu alanda maalesef geriden gitti. Uzun bir zaman, medeniyetimizin köklerinden gelen bu alandan uzak durduk. Ancak son on yılda ülkemizin geçirdiği önemli değişimler ve hükümetimizin İstanbul'u bir finans merkezi yapma konusunda gösterdiği kararlılık gelecek için umut vaat ediyor. Biz de üniversite olarak bu amaca akademik anlamda destek vermek için doktora programımızı başlatıyoruz."
Durham Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı Merkezi Direktörü Prof. Dr. Mehmet Asutay da, İngiltere'nin İslami finans alanında bir merkez olmak ve Körfez sermayesini çekmek istediğine değindi.
Asutay, şunları anlattı:
"İngiltere hükümetleri ülkelerinin İslami finans alanında bir merkez olmasını istiyor. Körfez sermayesini İngiltere'ye çekebilmek için sistemlerinde ciddi düzenlemeler yaptılar. Aynı zamanda İngiltere'yi İslami finans konusunda bir eğitim merkezi halene getirmek istiyorlar. Global ekonomik krizlerden sonra batı mevcut sisteme ciddi alternatifler aramaya başladı.

İslami finans da bu alternatiflerden biridir. Ancak İslami finansın diğer alternatiflerden farkı, kendini ispatlamış bir model olmasıdır. İngiltere de bu potansiyeli ciddiyetle ele alan ülkelerden biridir."
Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz ise katılım bankalarının bankacılık sisteminin ayrılmaz parçası olduğunu dile getirerek, son on yıldır katılım bankacılığı alanındaki büyümenin yüzde 30 olduğunu belirtti.

Kaynak: AA