Doyuran Açıklaması

Aydın Türk Ocağı Başkanı Dr. Eyüp Doyuran, Irak ve Suriye’de şiddete maruz kalan Türkmenlere yardım elinin uzatılması gerektiğini beliritti.

Doyuran Açıklaması

Musul, Kerkük, Telafer ve Tuzhurmatu’dan Türkmenlerle ilgili katliam haberlerinin gelmeye devam ettiğini belirten Eyüp Doyuran, “İran, Suudi Arabistan, İsrail gibi bölge ülkeleriyle birlikte, küresel güçler ülkemizin güneyindeki gelişmeleri etkileyerek kendi çıkarlarına doğru yönlendirmek için kıyasıya yarışıyorlar. Irak Merkezi Hükümeti’nin ordusunun dağılıp askerlerinin ortadan kaybolmasından yararlanan peşmergeler Kerkük’e girdiler. Böylelikle uzun zamandır peşinde oldukları, gerçekleştirmeye fırsat bulamadıkları en önemli hedeflerine ulaşmış bulunuyorlar; Kerkük’ü ele geçirdiler. IŞİD’in elindeki 100’e yakın rehine muhtemelen bir süre sonra bırakılacaklar, ama Kerkük ve çevresi yani 11.asırdan beri Türkmenlerin yurdu olan bölgede Türk varlığını ve hukukunu korumak nasıl mümkün olacak? Bu bölgeden peşmergeleri kim çıkaracak? Burada yaşamakta olan bir milyondan fazla Türkmen kendi kaderleriyle baş başa kalmış durumda” dedi.

Irak’ın fiilen üçe bölünmüş durumda olduğunu savunan Doyuran, “Yekpare bir devlet olma ihtimali hızla ortadan kalkıyor.Bölge genelinde yaşanan bu kaosun baş sorumlusu ABD’dir. Afganistan’da 80’li yıllarda Sovyetler’e karşı kullanmak üzere eğittiği gruplardan El-Kaide ve Taliban’ın doğması gibi, bugün Irak’ta IŞİD olarak ortaya çıkan örgüt ABD’nin gayrimeşru çocuğudur. Irak Türkmenleri çok zor günlerden geçiyorlar. Ankara tarafından 2004 senesinde ‘Irak’ta Türkmen eksenli politikaya son’ adı altında yalnız bırakılan Türkmenler, 10 seneden buyana Ankara’nın ve Barzani’nin baskıları altında Barzani Yönetimine taviz vermeye, Kerkük’ten vazgeçmeye ve Kürt Yönetimini kabullenmeye zorlanıyorlar.’Irak’ta çok taraflı politika’ uygulaması adı altında Türkmenlere olan kısıtlı destek tasfiye edilirken, Sünni Arapları Suudi Arabistan’ın, Şii Arapları İran’ın, Kürtleri ABD’nin desteklediğini Türk kamuoyuna unutturuyorlar. Türkmenler yalnızlığa terk edilmiştir. Suriye’de IŞİD, El Nusra ve her türlü Selefi cihadist örgüte silah yardımı yapılıyor. Selefilere verilen silahlar can ve mal güvenliğini sağlamak için Türkmenlerden esirgeniyor. Türkmenler Telafer başta olmak üzere bölgeden kaçmaya çalışmaktadırlar ancak yolları peşmergeler tarafından kesilmektedir, sıkışıp kalmışlardır. Kaçabilenlerin bir kısmı İran’a gitmiş ancak birçoğu gidemiyor. Türkmenler, ortada sıkıştı. IŞİD militanları, Türkmenleri öldürüyor,kurşuna diziyor,girdikleri her köyde Türkmen katliamı yapıyor” diye konuştu.

Kaynak: İHA