Diyarbakır’da Kurgusal Duruşma Yarışması

Türkiye Barolar Birliği tarafından stajyer avukatlar için düzenlediği ‘Kurgusal Duruşma Yarışması’ bölge elemeleri Diyarbakır’da düzenlendi.

Diyarbakır’da Kurgusal Duruşma Yarışması

Stajyer avukatların mesleklerinde etkin ve adil savunma yapabilmeleri amacıyla Türkiye Barolar Birliği tarafından ‘Kurgusal Duruşma Yarışması’ düzenlendi.

Bölgeler arası yapılan eleme yarışmasına 6 ilin barosunda görev yapan 24 stajyer avukat Diyarbakır’da bir araya geldi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Yurdagül Güldoğan, Diyarbakır Baro Başkanı Avukat Tahir Elçi ve çok sayıda davetlinin katıldığı yarışmanın KCK davalarının görüldüğü Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda yapılması dikkat çekti.

‘Kurgusal Duruşma Yarışması’ açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, avukatlar olarak, yargının kurucu bir parça olduklarını ifade ederek, düzenlenen yarışmanın mesleğe başlayacak avukatların savunma haklarını etkin bir şekilde kullanmalarını sağlamak amacıyla yapıldığını söyledi.

Elçi, “Bugünkü Kurgusal Duruşma Yarışması’nı gerçek bir mahkeme salonunda yapıyoruz. Biz avukatlar, yargılama faaliyetlerinin bir parçasıyız. Avukatlık yasasının ifadesiyle, ‘yargının kurucu unsuruyuz.’ Hukuk devletinin ve bireysel özgürlüklerin en temel güvencesi adil ve bağımsız bir yargı ise, adil ve bağımsız yargının en temel güvencesi ve unsuru etkin ve bağımsız savunmadır. Ancak etkili bir savunma ile hak arama özgürlüğünün, savunma hakkının etkili savunucuları avukatların çalışmalarıyla adil ve etkili bir savunma söz konusu olabilir. Hukuk devletinin en temel güvencesi avukatlardır. Bu nedenle baroların en temel görevi stajyerleri mesleğe iyi hazırlamak, onları donanımlı, kendine güvenen, bilgi birikimi tam, analiz yeteneği gelişmiş etkili avukatlar yetiştirmektir” dedi.

MAHKEME SALONUNDA KÜRTÇE SELAMLA
KCK ana davasının yapıldığı duruşma salonunda düzenlenen yarışmada bir konuşma yapan Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Yurdagül Gündoğan, salonda bulunanları Kürtçe selamladı. Yıllarca Diyarbakır’a gelmek istediğini anlatan Gündoğan, “Rojbaş hevalno (İyi günler arkadaşlar) Yıllarca saraylarıyla, zindanlarıyla düşlerime giren bu kenti hep görememe, bir türlü gelememenin üzüntüsünü yaşıyordum. Bugün bu program vesilesiyle bu özel kente geldiğim için kendimi şanslı ve mutlu hissediyorum. Bugün sizlerin neler hissettiğini biliyorum. Çünkü sizler bizden çok ilerdesiniz. Duygularınızı anlayabiliyorum, hepiniz başarılı olacaksınız. 25 yıl önce yarım sayfalık iddianamelerin zorluğu, kargaşası bizleri yorarken, yıllar geçtikçe iddianamelerin yüzlerce sayfaya çıktığını, bu iddianamelerin muhatabı olduğumuz günleri yaşadık. Öyle günler geldi ki, bazı meslektaşlarımızın o iddianamelerin suçlusu oldu, tutuklanıp yargılandılar, hapis yatılar. Hastalandılar ve öldüler. Niçin? Sadece insan hakları savunuculuğu ve adil bir mücadele verdikleri için. Bugün aramızda olmayan meslektaşlarımız kutsal savaşçıları saygıyla anıyorum. Sizler bunları yaşamayın, görmeyin. Ama ben sizlerin, kutsal hukuk savaşından, evrensel hukuk değerinden ve tabi ki kendi değerinizden ödün vermeden bu savaşın savaşçıları olacağınıza inanıyorum. Bu inanç ve bilinçle hepinize başarılar diliyorum. ‘Ji were serkeftin’ (Başarılar)" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Kurgusal Duruşma Yarışması’nda yer alacak stajyerin yarışması yarın sona erecek.
Kaynak: İHA