Katar'da 38. Dünya Miras Komitesi Toplantısı

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Komitesi, Filistin Zeytin ve Üzüm Bağları Güney Kudüs Battir Bölgesini, "Tehlikeye Düşen Dünya Mirası Listesi"ne kaydetme kararı aldı.

Katar'ın başkenti Doha'da Katar Ulusal Kongre Merkezinde gerçekleştirilen, "38. Dünya Miras Komitesi Toplantısı"nda, söz konusu bölgenin, "Tehlikeye Düşen Dünya Mirası Listesi"ne kaydedilmesi kararlaştırıldı.
Karar lehinde söz alan Türkiye'nin UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı, "İnsanlık mirasını çitler ve duvarlar örerek değil, ancak insanların zihinlerinde barış mevzileri inşa ederek koruyabiliriz" dedi.

Kudüs'ün birkaç kilometre güneybatısında yer alan bölgenin, Filistinin önerisiyle "Tehlikeye Düşen Dünya Mirası Listesi"ne alınması, Komite'nin 38. toplantısında bugün yapılan oylamada, aralarında Türkiye'nin de yer aldığı 21 üye ülkeden 11r lehte, 3 aleyhte ve 7 çekimser oyla kabul edildi.
Toplantıya başkanlık eden Katarlı Şeyha Meysa, UNESCO'yu tarafgirlikle itham eden İsrail temsilcisine, "Dünya miras alanlarına uzman ziyaretlerini engellemeseydiniz bu duruma düşmezdiniz" diye karşılık verdi.
Toplantıda ayrıca bölgede çiftçileri, yüz yıllarca işlediği tarlalardan ayıracak tecrit duvarının inşa edilmesine değinilerek, orijinalliğine ve bütünlüğüne düzeltilemeyecek zararlar verecek sosyokültürel ve jeopolitik değişimlerin ardından alanın savunmasız hale geldiği ifade edildi.
Doha'da 25 Haziran'a kadar sürecek toplantıda, Türkiye'den "Cumalıkızık Erken Osmanlı Kentsel ve Kırsal Yerleşimleri" ve "İzmir Bergama" dosyalarının, Dünya Mirası geçici listesine alınması değerlendirilecek.
Kaynak: AA