(özel Haber) Bilgisayar Başında Olay Yeri İnceleme

Türkiye’de ilk kez askeri destekli geliştirilen bir proje sayesinde, kilometrelerce ötede olay yerine gitmeden delil toplama ve inceleme yapılabilecek.

(özel Haber) Bilgisayar Başında Olay Yeri İnceleme
Adli bilimler açısından çığır açacak nitelikteki projenin yakın zamanda hayata geçeceğini açıklayan Adli Bilimler Uzmanı Prof.Dr. Sevil Atasoy, “Masa başında olay yerine gitmeden orayı göreceğiz. Böylece Türkiye’nin dört bir yanında aynı kalitede olay yeri inceleme ve delil toplama hizmeti verilebilecek” dedi.


Adli olayların aydınlatılmasında en çok ihtiyaç duyulan delil toplamada yeni bir yöntem geliştirildi. Üsküdar Üniversitesi, bünyesine kazandırmayı planladığı ileri teknoloji ile donatılan bir merkezle, olay yerine gitmeden sanal ortamda delil toplama ve inceleme yapabilecek üstün yetenekli personel yetiştirecek. Askeri destekli projenin başında alanında dünyaca ünlü Adli Bilimler Uzmanı ve Kriminalog Prof.Dr. Sevil Atasoy yer alıyor. Aynı zamanda Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı olan Prof.Dr. Sevil Atasoy, Türkiye’de adli bilimlerde lisans eğitiminin yok denecek kadar az olduğunu belirterek şunları söyledi: “Türkiye’de adli bilimlerde lisans yok denecek kadar az. Hatta rahatlıkla yok diyebilirim. Hâlbuki 4 yıllık bir eğitimden sonra kişilerin adli biyolog adli fizikçi adli eczacı patlayıcı madde atıklarını inceleyen personel olarak yetiştirilmesi çok büyük önem taşıyor. Böyle bir eğitim ülkemizde henüz verilmiyor.”

NASIL İŞLEYECEK?
Projeye ilişkin İHA’ya özel açıklama yapan Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof.Dr. Sevil Atasoy, şöyle konuştu: “Türkiye’de ilk olmaz ancak çünkü bu teknolojik alt yapılar gerektiriyor. Türkiye’de ilklerin arasına girebileceğim başka bir alan var. O da olay yerini oradaki personelin gözünden görebilecek bir ileri teknoloji ile donatılmış bir merkez düşünün. Kendisi olay yerinde olmadığı halde olay yerindeki her şeyi görebilecek. Üstün yetenekli olay yeri inceleme personelinin olduğu bir merkez düşünüyoruz. Bunu yapmak çok yakın. Masa başında olay yerine gitmeden orayı göreceğiz. Çok deneyimli kişiler oradaki bilgisayarların başında duracak ve onlar yönlendirecek böylece Türkiye’nin dört bir yanında aynı kalitede olay yeri inceleme ve delil toplama hizmeti verilebilecek. Bu yakın bir zamanda. Askeri bir projenin olay yerine uygulanmasıyla ilgili bir şeydir.”

“KODLAMA HAZIR: DNA’DAN ROBOT RESİME GİDİYORUZ”
Atasoy, suç mahallinde bulunan DNA örneği ile suçluların yüzünün üç boyutlu modelini ortaya çıkaracak çalışmada sona gelindiğini açıkladı

DNA’dan robot resime uygulaması hakkında bilgi veren Prof.Dr. Atasoy, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yakın bir gelecekte olay yerinde DNA analizi yapabilmeye başlayacağız. Delillerin laboratuvara götürülmesine gerek kalmayacak. Ayrıca, DNA ile ilgili bir başka gelişme yine Penn State’ Üniversitesi’ndeki başka bir araştırmacı grubunun üzerinde çalıştığı olay yerindeki DNA’dan kişinin üç boyutlu fotoğrafını çizebilmek. Yani bir anlamda DNA’dan robot resime gitmek üzereyiz. Şu an bunun için her türlü altyapı mevcut insan yüzünün üzerindeki 7 bini aşkın bölgenin hangi DNA tarafından DNA’nın hangisi tarafından kodlandığı bulunmuş durumda bütün mesele bunun rutine uygulamaya dönüştürülmesinde. Gelecekte bir olay yerinde çok ciddi değişiklikler olacak, iki DNA analizlerinde de ciddi değişiklik ve kolaylıklar olacak.”

OLAY YERİ İNCELEME NEDİR?
Meydana gelen olayın suç teşkil edip etmediğinin tespiti, olayın söylenen şekilde oluşup oluşmadığının tespiti, olay yeri, suç, suçlu ve mağdur arasındaki ilişkiyi oluşturacak maddi delillerin bulunması ve bu delillerin adli mercilere verilmek üzere belgelendirilmesidir.
Kaynak: İHA