Chp'li Demiröz Açıklaması

CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, "Zeytin sahasına hayvan soktuğŸunuz zaman 6 ay hapis cezasına çarptırılıyorsunuz ama 25 dönüm zeytinliğŸi yok ettiğŸiniz zaman size hiç kimse bir şŸey söylemiyor" dedi.

Demiröz, CHP Balıkesir Milletvekili AyşŸe Nedret Akova ile birlikte düzenlediğŸi basın toplantısında, TBMM BaşŸkanlığŸı'na 16 Haziran Pazartesi günü sunulan, Elektrik Piyasası Kanunu ile ZeytinciliğŸin Islahı ve Yabanilerinin AşŸılattırılması Hakkında Kanunda DeğŸişŸiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı eleşŸtirdi.
Zeytinin 5 yıl sonra ürün verdiğŸini, 15 yıl sonra verime geçtiğŸini, 25 yıldan sonra gerçek performansını gösterdiğŸini belirten Demiröz, "YaşŸlandıkça ve büyüdükçe verimi artar, 100 yaşŸında dahil verimliliğŸi düşŸmez. Dolayısıyla zeytini kesmek hem geçmişŸi hem de geleceğŸi kesmektir" dedi.

Demiröz, tasarının zeytin alanlarını yok edeceğŸini savunarak, "Elektrik Piyasası Kanunu ile zeytincilik kanununu yan yana yazan bu iktidarın açık bir şŸekilde, sözde enerji için bütün zeytincilik alanlarımıza yönelik bir katliam ve yok etme düşŸüncesinde hareket ettiğŸini görmekteyiz" diye konuşŸtu.
Tarımsal işŸletmelerle de zeytin sahalarının yok edileceğŸini belirten Demiröz, zeytin sahalarında; zeytinyağŸı fabrikasının dışŸında tavukçuluk, besicilik, süt ve benzeri üretim tesisleri ile 5 kişŸiden az çalışŸana sahip küçük tarımsal sanayi tesislerinin de kurulabileceğŸini söyledi.
Demiröz, tasarıda "Güler misin, ağŸlar mısın?" denilecek bir yasak da olduğŸunu ifade ederek, "Zeytin sahalarına hayvan sokanlara 1-3 ay ceza veriliyor. şžimdi bu ceza tasarıyla 6 aya çıkarılıyor. Zeytin sahasına hayvan soktuğŸunuz zaman 6 ay hapis cezasına çarptırılıyorsunuz ama 25 dönüm zeytinliğŸi yok ettiğŸiniz zaman size hiç kimse bir şŸey söylemiyor" diye konuşŸtu.
CHP'li Akova da 158 milyon zeytin ağŸacı varlığŸı ile dünyanın en önemli zeytin üretim merkezlerinden birisi olan Türkiye'nin uygulanan yanlışŸ politikalar nedeniyle zor günler geçirdiğŸini iddia ederek, "Bizim zeytin ağŸacına sevdamız var" dedi.

Akova, tasarının, zeytinciliğŸin sonu anlamına geleceğŸini ve bu nedenle de tasarıya kesinlikle karşŸı çıktıklarını belirtti.

 
Kaynak: AA