Belediye Çalışanlarından Yer Sofrasında Eylem

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan yaklaşık 3 bin memurun örgütlü olduğu Tüm-Bel-Sen ile belediye yönetimi arasında devam eden toplu sözleşme görüşmelerinin tıkanması üzerine yaklaşık 500 çalışan ilginç bir eyleme imza attı.

Belediye Çalışanlarından Yer Sofrasında Eylem
Belediye çalışanları, yemek hakları için kurdukları yer sofrasında peynir, simit ve karpuz yedi.
Tüm-Bel-Sen’de örgütlü bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi personeli, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na seslerini duyurmak için ilginç bir eyleme imza attı. Tüm-Bel-Sen 1 No’lu Şube üyeleri, belediyenin memur kadrosuna ek yol ücretleri ve yemekhane hakkı verilmesi için Belediye Sarayı önünde kurdukları yer sofrasında eylem düzenledi.

Öğlen yemeğini yerde kurdukları sofrada türküler eşliğinde yiyen belediye çalışanları, simit, peynir, karpuz yiyerek Başkan Kocaoğlu’na toplu sözleşme çağrılarını yineledi. Çalışanlar, “Sadaka değil, toplu sözleşme”, “Ya hep beraber, ya hiçbirimiz” sloganları attı. Geçtiğimiz günlerde belediye yönetimi ile sendika arasında devam eden toplu sözleşme görüşmelerinin tıkanması üzerin eylem kararı alan belediye personeli iş bırakma eylemi yapmaya hazırlandıklarını belirtirken, taleplerini belediyeye astıkları çeşitli afişlerle de dile getirdiler.

"3 YILDIR İYİLEŞTİRME ALAMIYORUZ"
Maaş zammı değil, yasal haklarını istediklerini kaydeden Tüm-Bel-Sen 1 No’lu Şube Başkanı Ulus Bozkır, “Yaklaşık 3 yıldır iyileştirme almıyoruz. Bu tutumumuzu görüşme masalarında sürdürdük. Bugün yemekle ilgili ilk eylemimizi gerçekleştirdik. Artık, iyileştirmelerin ve sosyal hakların ertelenecek bir durumu yok. Eğer olumlu sonuç alamazsak grev kararı alacağız. Belirtmiş olduğumuz sıkıntılar, 5 bin 500 personeli ilgilendiriyor. Aileleri de işin içine girerse bu sayı 15-20 binleri buluyor. Biz maaş zammı istemiyoruz. Mobingle mücadele masasının kurulmasını, yol, yemek, kreş gibi sorunlarımızın çözülmesini ve sosyal haklarımızı istiyoruz” şeklinde konuştu.

SENDİKANIN TALEPLERİ
2011-2014 dönemi sözleşmesi Mart 2014'de tamamlanan yaklaşık 3 bin Büyükşehir Belediyesi memuru, sosyal denge tazminatı adı verilen mevcut nakdi iyileştirmenin (itfaiyeciye brüt 890 TL, güvenlikçiye 830 TL diğer memurlara 775 TL) devam etmesinin yanı sıra yemek ve ulaşım sorununun çözülmesini istiyor. Nakdi iyileştirmenin içinde verilen yemek ve ulaşım bedellerinin ayrılması, yemek sorununun yemekhanenin yeniden açılması, ulaşımın ise 60 binişlik kart verilmesiyle çözülebileceğini belirten sendika yönetimi, kreş ve emzirme odalarının kurulması, 40 gün üstü sağlık raporlarından yapılan kesintilerin kaldırılması, iş sağlığı ve güvenliği önemlerinin alınması, işyerlerinde yoğun bir şekilde hissedilen mobbinge karşı mobbingle mücadele masası istediklerini açıkladı.

Kaynak: İHA