Düzce’de Tarımda Mayıs Ayı Dolu Dolu Geçti

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, 2014 yılı Mayıs ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı.

Düzce’de Tarımda Mayıs Ayı Dolu Dolu Geçti

İl Müdürü Kabaoğlu, bitkisel faaliyetler alanında “118 çiftçimize 310 bin 633 TL organik tarım destek ödemesi yapılması için hazırlanan icmal Bakanlığa gönderildi. 2014 yılı organik tarım destekleme ödemelerine ait icmaller, ödemesi yapılmak üzere Bakanlığımıza gönderilmiştir. Bu kapsamda 118 adet çiftçimize 310 bin 633 TL destekleme ödemesi yapılacaktır. Düzce’nin ilk suni merası törenle açıldı. 2014 Yılı Bitki Sağlığı ve Karantina Çalışma Program ve Prensipleri gereğince yürütülen Örtüaltı ve Fındık Entegre çalışmalarına ve üretici ziyaretlerine devam edildi. Mayıs ayına ait Ürün Gelişim Raporları Haziran ayının ilk haftasında düzenlenerek Sakarya Mısır Araştırma İstasyonu Müdürlüğüne gönderilmiştir. 5 kursa ait sertifikalar, çiftçilere törenle teslim edildi. Tarımsal Nüfus Gençleşiyor Projesi kapsamında Boğaziçi Beldesi’nde Arıcılık, Gündolaması Köyü’nde Süt Sığırcılığı Yetiştiriciliği, Çakırlar Mahallesi’nde Yem Bitkileri Yetiştiriciliği konusunda 3 adet çiftçi kursu açılmış, Yine Sayın Valimizin desteği ile İl İstihdam Kurulu kararıyla 2’si Merkez, 3’ü Kaynaşlı ilçesinde olmak üzere 5 kurs daha düzenlenmiştir. Bu kapsamda sertifika almaya hak kazanan 74 kursiyere, sertifikaları düzenlenen törenle teslim edilmiştir” dedi.

İl Müdürü Harun Kabaoğlu, hayvancılık ve su ürünleri faaliyetleri ile ilgili olarak “Hayvan hastalıkları ile mücadele kapsamında aşılama çalışmaları yapılmış 5 işletmeye 58 bin 677 TL tazminat ödenmiştir.

Tazminatlı hayvan hastalıkları kapsamında 5 işletmede bulunan 27 adet büyükbaş hayvan için 58 bin 677 TL’lik hak ediş düzenlenerek hayvanların kesim ve imha işlemleri Müdürlüğümüz kontrolünde yapılmıştır. 10 bin 269 adet şap, 730 yanıkkara, 78 brusella ve 800 veba aşısı yapılmıştır.

Hayvan hastalıkları ile mücadele kapsamında il genelinde büyük başhayvanlara 10 bin 269 şap aşısı ile 730 yanıkara; küçükbaş hayvanlara 78 koyun-keçi brusella ile 800 koyun-keçi vebası aşısı yapılmıştır. Hayvan pazarının açık olduğu günlerde hayvan pazarı içerisinde denetimler yapılmış ve herhangi bir olumsuz duruma rastlanılmamıştır. 2 bin 563 baş büyükbaş, hayvana kulak küpesi takılmıştır. İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 56 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir. İlimizden 71 adet Veteriner Sağlık Sertifikası ile 1.862 ton hayvan maddesi ihracatı yapılmıştır. İlimizden diğer illere Veteriner Sağlık Raporu ile 27 ton kırmızı et, 626 adet büyükbaş, 1.361 adet arı ve 4 milyon 370 bin 898 adet kanatlı sevki yapılmıştır. İlimizde mevcut 4 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 832 adet büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak 169 bin 240 kg etin tüketime sunulması sağlanmıştır” diye konuştu.

Kabaoğlu su ürünleri noktasında ise “8 adet su ürünleri işletmesi denetimi yapılmış mevzuat açısından uygunsuz bir durum tespit edilmemiştir. Nitrat izleme programı kapsamında 10 adet su numunesi denetimi sonucunda işletmelerde su ürünleri mevzuatı ile ilgili uygunsuz bir duruma rastlanılmamıştır. 256 kişiye Amatör Balıkçı Belgesi 8 kişiye Ticari Ruhsat Tezkeresi verilmiştir” diye konuştu.

Gıda ve Yem Faaliyetleri hakkında da bilgiler veren il müdürü Kabaoğlu, “381 gıda ve yem denetimi gerçekleştirilmiştir. 1 firmaya 13 bin 304 TL idari para cezası kesilmiştir. Mayıs ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 375; yem satışı yapan işyerlerinde 6 olmak üzere toplam 381 adet denetim yapılmıştır. Yapılan bu denetimler sonucu 1 firmaya Türk Gıda Kodeksine aykırılıktan 13 bin 304 TL. idari para cezası uygulanmıştır. Alo Gıda 174 hattına gelen 13 şikâyet incelenmiş olup, herhangi bir olumsuzluğa rastlanmamıştır. Mayıs ayında gıda izleme kapsamında 13, gıda ihracatı için ise 137 numune alınmıştır. Gıda izleme programı kapsamında 13 adet numune alınmış olup 10 adetin sonucu olumlu gelmiştir. 1 adet numunenin sonucu olumsuz geldiğinden cezai işlem uygulanacaktır. 2 adet numunenin sonucu beklenmektedir. Alo gıda şikayeti üzerine alınan 2 adet numunenin sonucu uygun çıkmıştır. Gıda İhracat başvuruları üzerine alınan 137 Adet numunenin ise sonuçları olumlu gelmiştir. Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği başvuran gıda iş yerlerinden 39 ‘una işletme kayıt belgesi verilmiştir. İlgili esnafların başvuruları üzerine 5 adet tütün satış belgesi düzenlenmiştir. Süt Haftası etkinlikleri kapsamında merkez ve 7 ilçede ilkokul öğrencilerine Süt ve Süt Mamullerinin Beslenmedeki Önemi konusunda bilgilendirme yapılmıştır” diye konuştu.

Kabaoğlu, Kırsal Kalkınma ve Altyapı Faaliyetleri ile ilgili olarak ise “8 Etap Ekonomik yatırımlar kapsamında KARTER Gıda ile hibe sözleşmesi imzalandı. 8. Etap KKYDP ekonomik yatırımlar kapsamında proje başvurusu Bakanlıkça onaylanan KARTER Gıda san. ve Tic. Ltd. Şti. evraklarının tamamlayarak hibe sözleşmesini imzalamış ve İl Proje Yürütme Birimi tarafından yatırım yerinin tespiti yapılmıştır. Hibe kapsamında desteklemiş olduğumuz Fındık İşletmeleri yerinde incelendi
27.05.2014 tarihinde 3. Etap Ekonomik Yatırımlar çerçevesinde teknoloji yenilemesi yapan Ortun Gıda ile 4. Etap Ekonomik Yatırımlar çerçevesinde teknoloji yenilemesi ve kapasite artırımı yapan Karin Gıda San. ve Tic. A.Ş. firmaları İl Müdürümüz eşliğinde yerinde incelendi. 10.05.2014 tarihinde 2014 yılı Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Çerçevesinde Makine Ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi konulu tebliği yayınlanmıştır. 10.05.2014 tarihinde 2014 yılı Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Çerçevesinde Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi konulu tebliği yayınlanmış olup bu tebliğ kapsamında yapılacak çalışmalarla ilgili 16.05.2014 tarihinde İl Müdürlüğümüzde İlçe Müdürlüğündeki konu sorumlusu personellerle toplantı yapılmıştır.

10.05.2014 tarihinden itibaren de 2014 yılı Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Çerçevesinde Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi konulu tebliği kapsamında başvurular alınmaktadır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2012 ve 2013 yıllarında % 50 hibe desteği ile alınan makine ve ekipmanların kontrolleri devam ediyor. Hibe Desteğiyle alınan makine ve ekipmanlar iki yıl boyunca bir başkasına satılamıyor ve devredilemiyor. Cumayeri Avlıyan ve Dokuzdeğirmen, Akçakoca ilçesi Dereköy ve Doğancılar köylerinde olmak üzere toplam 4 köyde 11 makine ekipman kontrol edildi. Çilimli Pırpır T.K. Kooperatifinin uygulamakta olduğu 30x10 Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Projesi kapsamında Bakanlığımızca gönderilen İşletme Sermayesinden 05.05.2014 tarihinde vermiş oldukları dilekçe ile personel gideri (çalışanların maaşı- 7 kişi) ile Ölüm ve kesime nedeniyle yeni alınan hayvanların sigortaları için sigorta poliçe bedelinin ödemesinin serbest bırakılması için Çilimli Ziraat Bankasına yazı yazıldı. Kooperatifin çalışmaları kontrol edildi” dedi.

Kaynak: İHA