Dağıtılan Cihazlar Görme Engellileri Yönlendirecek

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı işbirliği protokolü çerçevesinde gerçekleştirilen 'Gören Gözler' projesi kapsamında Edirne'de görme engellilere yön tarifi yapan cihaz dağıtıldı.

Dağıtılan Cihazlar Görme Engellileri Yönlendirecek

Edirne’nin de aralarında bulunduğu 19 pilot ilde gören göz cihazları dağıtımı yapıldı. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı Sosyal Hizmet Merkezinde yapılan dağıtım törenine Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Vali Yardımcısı M.Serdar Bakır, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bilgin Özbaş, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri İlhan Açıkgöz, Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Bülbül ile görme engelli vatandaşlar ve engelli dernek temsilcileri katıldı.


Edirne Valisi Dursun Ali Şahin dağıtım töreninde yaptığı konuşmada, görme engellilerin hislerinin daha kuvvetli ve düşünce güçlerinin daha gelişmiş olduğunu belirterek, "Kiminiz doğuştan, kiminiz sonradan görme engelli duruma geldiniz ama hepiniz halinizden memnunsunuz. Merhum Aşık Veysel’e gözlerinin açılabileceği imkanı söylendiğinde ‘ben gözlerimden memnunum’ demiştir. Görme engeliniz olsa bile sizler iyi düşünür, iyi hissedersiniz. Bu projenin en önemli yanlarından birisi de tamamen Türk mühendisler tarafından tasarlanıp, üretilmiş olmasıdır" dedi.

Gören gözler projesi hakkında bilgi veren Aile ve Sosyal Politikalar il Müdürü Bilgin Özbaş ise, cihazın görme engellilere hem göz hem de kulak olacağını söyledi.

Yüzde 70 ve üzerinde görme engeli olan vatandaşların başvurarak cihaza sahip olabileceklerini dile getiren Özbaş, "Proje kapsamında ilimize 80 adet gören göz cihazı tahsis edilmiştir. Şuana kadar bu cihazlardan almak için bize başvuruda bulunan vatandaşlarımızın tamamına cihaz tahsis edilmiş olup, şartları taşıması halinde bundan sonraki başvurular da değerlendirilecektir. Bu cihaz sayesinde, sesli komutlar yardımıyla, yürüyerek veya toplu taşıma araçlarını kullanarak GPS alıcısına gelen komutlar ile görme engelli vatandaşlarımız istediği adrese yönlendirilecektir. Gören göz cihazı yönlendirme sırasında hastanelerin, bankaların, kamu binaları, otobüs durakları ve önemli merkezlerin yakınlarında sesli uyarılar vermektedir. Ancak bu cihaz mutlaka bastonla birlikte kullanılması gereken yardımcı bir cihazdır. Görme engelli vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştıracak bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyor, vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kaydetti

Proje eğitmeni Sinan Saltuk’un gören göz cihazının kullanımı ve teknik özellikleri ile ilgili vermiş eğitim sonrasında Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünde Sosyal Hizmet Uzmanı olarak görev yapan görme engelli Özlem Öztürk ve görme engelli eşi Nuri Öztürk ile Sıdıka Kaya’nın gören göz cihazları Vali Dursun Ali Şahin tarafından, diğer görme engelli vatandaşların cihazları ise protokol üyeleri tarafından verildi.

Kaynak: İHA