Şoförlere 'Top Sakal' ve 'Uzun Saç' Yasağı

Marmaris'te, toplu taşımacılık yapan şoförlere "top sakal" ve "uzun saç" yasağı getirildi.

Yılda 1,5 milyondan fazla turistin tercih ettiği Türkiye'nin gözde turizm merkezlerinden Marmaris'te, sezonun başlamasıyla toplu taşımacılık yapan taksi ve minibüs şoförlerinin uymaları gereken kurallar belirlendi. Özellikle turistlere daha iyi hizmet verilmesi amacıyla belirlenen 14 maddeden oluşan kurallar, Marmaris Kaymakamı Kamil Köten ve Marmaris Şoförler Odası Başkanı İbrahim Tarım tarafından imzalanarak şoför esnafına tebliğ edildi.
Kurallar arasında en dikkat çeken ise "Çalışan şoförlerin kıyafetleri düzgün, temiz ve tıraşlı olacak. (Top sakal, uzun saç gibi şoför esnafına yakışmayacak biçimde hareket etmemeleri gerekir) Durakta şort, terlik, atlet gibi giysilerle çalışılmayacak" maddesi oldu.
Kurallarla ilgili, AA muhabirine açıklamalarda bulunan Oda Başkanı Tarım, kararlara bütün şoförlerin titizlikle uymasını istedi.
Kararların Kaymakam Köten'in onayıyla alındığına işaret eden Tarım, "Turizm amaçlı taşımacılık yaptığımız için, şoförlerimiz bu hizmeti en iyi şekilde yapmak zorunda. Şoför esnafımız bu mesleği içtenlikle yapıyorsa zaten bizim koyduğumuz bu kurallara gerek yok. Daha önce ben de durak başkanlığı yaptım. Saçım, sakalım ve kıyafetimle asker gibiydim. Benimle çalışan arkadaşlarıma da aynı disiplini verdim" dedi.

2005 yılından beri oda başkanlığı yaptığını ifade eden Tarım, durak başkanlığı dönemindeki gibi görev yapmaya devam ederek üyelerine iyi örnek olmak için dış görünüşüne dikkati ettiğini dile getirdi.
Şoförlerin müşteriye karşı davranışları ve kıyafetlerinin yanı sıra saç ile sakal tıraşına da dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Tarım, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Top sakal ve uzun saç yanlış. Çünkü sen burada esnafsın ve toplu taşımacılık yapıyorsun. Kendi özel otomobilin olur, minibüsün olur o zaman istersen hacılar gibi uzun sakal bırak, bu beni ilgilendirmez. Ancak odamıza kayıtlı olan ve şoförlüğü meslek olarak yapanların top sakal bırakmasına ve saç uzatmasına karşıyım. Çünkü yarın öbür gün şoförlerimiz ceketlerini alıp giderler ama mal sahipleri burada kalır. Bütün kooperatif ve durak başkanlarına sesleniyorum, lütfen disiplini elden bırakmasınlar."
Muğla'nın büyükşehir olması dolayısıyla "Ulaştırma Koordinasyon Merkezi" kurulduğunu hatırlatan Tarım, bu toplantıya katılacağını ve belirledikleri kurallara uymayan şoförlere verilecek cezanın burada kararlaştırılacağını bildirdi.
-Şoförler kararları destekliyor
Alınan kararları desteklediklerini anlatan bazı taksi şoförleri, kurallara uyacaklarını söyledi.

Taksiciler, "Sayın Kaymakam ve Belediye Başkanımızın da geçtiğimiz yıllarda bu konularda bizden ricaları olmuştu. Umarız bütün arkadaşlarımız kurallara dikkatli bir şekilde uyarlar. Hizmet sektöründe çalışıyoruz. Özellikle yurt dışından gelen müşterilerimize daha düzenli ve güleryüzlü bir şekilde hizmet vermeliyiz" dediler.
Şoförlerden uymaları istenen kurallar arasında araçlarda uyunmaması, duraklarda alkol bulundurulmaması, yüksek sesle müzik dinlenmemesi, gereksiz klakson çalınmaması ve fazla yolcu alınmaması gibi maddeler de yer alıyor.
Kaynak: AA