Ytb Başkanı Bülbül, Bosna Hersek'te

Türkiye'de lisans eğitimi almak üzere başvuruda bulunan Bosnalı öğrencilerin mülakatlarına katılan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül, mülakata katılan öğrencilerin, son derece başarılı, heyecanlı ve Türkiye arzusu içinde olduklarını söyledi.

Bülbül, mülakatların ardından AA'ya yaptığı açıklamada, üç gün boyunca Bosna Hersek'te çeşitli temaslarda bulunduğunu kaydederek, bu kapsamda Türk kurumlarıyla, Türkiye merkezli sivil toplum kuruluşlarıyla ve Boşnak aydınlarla yoğun bir program yaptıklarını ifade etti.

Yaptıkları görüşmelerde karşılıklı olarak ilişkileri nasıl geliştirebilecekleri ve hangi alanlarda yeni işbirliği kurabileceklerini değerlendirdiklerini belirten Bülbül, bunu yapmalarındaki amacın, Bosna Hersekli sivil toplum kuruluşları ve entellektüellerle ilişkileri daha da geliştirmek olduğunu dile getirdi.
Bosna Hersek'teki temasları boyunca gerçekleştirdikleri birçok faaliyetin ilk olma özelliği taşıdığına vurgu yapan Bülbül, "Bu sabah, son derece geniş katılımlı olacak şekilde, Türk kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle görüşüp, kahvaltı yaptık. Bu bir ilkti. Daha sonra, aydınlarla geniş katılımlı bir buluşma yaptık. Onlarla Türkiye'yi konuştuk, dünyayı konuştuk, Bosna Hersek'i konuştuk, bölgeyi konuştuk. Bu da bir ilkti. Dün gerçekleştirdiğimiz öğrenci buluşması da bir ilkti. Bunu daha kurumsal hale, yapısal hale nasıl getirebiliriz, bir oluşuma dönüşebilir mi Türkiye mezunları bağlamında, bunu da değerlendirdik'' diye konuştu.

Türkiye'de lisans eğitimi almak üzere kendilerine başvuran öğrencilerin mülakatlarına da bizzat katılma fırsatı bulduğunu belirten Bülbül, mülakata katılan öğrencilerin son derece başarılı, heyecanlı ve Türkiye arzusu içinde olduklarını ifade etti.

Bülbül, mülakata gelen öğrencilerin her birinin az da olsa Türkçe bildiğini, İngilizce bilgilerinin de son derece iyi olduğunu belirterek, dünyanın her yanından binlerce başvuru aldıklarını ve her yüz öğrenciden sadece 5'ine burs verebildiklerini kaydetti.

Türkiye'de eğitim alabilmek için başvuran Malik Haciç ise küçük yaştan beri Türkiye'yi ziyaret etme arzusunda olduğunu, daha sonra bu arzusunun orada üniversite eğitimi alma isteğine dönüştüğünü söyledi.

Ailesiyle konuştuktan sonra Türkiye burslarına başvurduğunu belirten Haciç, mülakatın son derece başarılı geçtiğini ve sonuçtan umutlu olduğunu dile getirdi.
Kaynak: AA