Bakan Çavuşoğlu Açıklaması

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü tarafından Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu personelinin rehin alınması ile ilgili olarak, "Umarız bu sorun çözülür.

Bakan Çavuşoğlu Açıklaması
Bundan eminiz ama esas kaygımız bundan sonra Suriye ve Irak'ın geleceğidir" dedi.


AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, bazı açılış ve ziyaretlere katılmak için geldiği Antalya’nın Alanya ilçesinde ilk olarak Konaklı Mahallesi'ndeki Akdem Ticaret'in açılışına katıldı.

Daha sonra AK Parti Alanya İlçe Teşkilatı'nı ziyaret eden Bakan Çavuşoğlu, burada partililere hitap ederek, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Çavuşoğlu, Irak'ın Musul kentini ele geçiren IŞİD örgütünün rehin aldığı Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu personelinin kısa sürede serbest bırakılması için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı başta olmak üzere Başbakan ve hükümet yetkililerinin konuyu yakından takip ettiğini belirten Çavuşoğlu, "Umarız bu sorun çözülür. Bundan eminiz ama esas kaygımız bundan sonra Suriye ve Irak'ın geleceğidir. Bizi kaygılandıran bölgenin istikrarı ve güvenliğinin ne olacağıdır" dedi.

Bölgedeki soruna olaylar bu noktaya gelinceye kadar herkesin göz yumduğunu kaydeden Bakan Çavuşoğlu, "Biz 3 yıldır bu noktaya gelineceği başta Sayın Obama olmak üzere herkese anlatmaya çalıştık. 'Bırakın birbirlerini kırsınlar anlayışı' ve bir yerdeki yangın için 'bırakın devam etsin' anlayışı olursa o yangının nereye sıçrayacağını kestirmek mümkün olmaz. Alevler nereye sıçrar bilinmez. Maalesef örneklerini görmeye başladık" diye konuştu.

Suriye'deki çatışmalar ve gerginliklerin Irak'a da yansıdığını dile getiren Çavuşoğlu, şunları söyledi:
“Biz kaç yıldır Amerika başta olmak üzere tüm muhataplarımıza, Avrupalılara 'Suriye'deki kriz devam ettikçe, bu rejim halkını öldürmeye devam ettikçe ve burada savaş devam ettikçe bunun sonuçları vahim olacak' dedik. Bir tarafta halkını öldüren katil bir rejim, diğer tarafta da muhalefetin dışında ortaya çıkan terör örgütleri var. Bu terör gruplarının da ne kadar acımasız olduğu herkes tarafından biliniyor. En çok da yanı başında Türkiye'yi tehdit eder. Biz de çünkü bunlarla içeride de sürekli mücadele ediyoruz. Sürekli bunlara karşı mücadele veriyoruz. Bu zeminden, bu bataklıktan güçlenen yeni terör örgütleri ortaya çıktı. Bu terör örgütlerinin ne zaman ne yapacağın da kestirmek mümkün olmaz. Biliyorsunuz 2 gün önce de Musul Başkonsolosluğumuzdaki çalışanlar, çocuklar ve güvenlik görevlilerimize de bir müdahale oldu.”
Bakan Çavuşoğlu, basın açıklamasının ardından Alanya'da bazı özel ziyaretlerde bulundu.
Kaynak: İHA