İto Haziran Ayı Meclis Toplantısı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, Lice'de yaşanan gelişmelere ilişkin, "Gönderdeki bayrağı indirme cüretini gösteren hain elleri ve onların arkasındaki odakları şiddetle ve nefretle kınıyoruz" dedi.

Çağlar, İTO'nun haziran ayı Meclis Toplantısı'ndaki konuşmasında Lice'de yaşanan gelişmeler, Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na düzenlenen baskın ve Soma'da yaşanan maden faciasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Konuşmasına Diyarbakır Lice'de yaşanan gelişmeleri kınayarak başlayan Çağlar, "Her birimizin hayatını adadığı bu güzel ülkeyi karanlığa, kargaşaya, kaosa çekmek isteyenler yine iş başındaydı. Büyüyen Türkiye'den rahatsız olanlar bu defa Lice'de ortaya çıktı. Gönderdeki bayrağı indirme cüretini gösteren hain elleri ve onların arkasındaki odakları şiddetle ve nefretle kınıyoruz" diye konuştu.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na düzenlenen baskını hatırlatan Çağlar, bu saldırılarla Türkiye ve Irak arasında her geçen yıl gelişen ticari ilişkilere darbe vurulmak istendiğine işaret etti.
Çağlar, konuşmasında Soma'da yaşanan maden faciasına da değindi. İTO'nun bu kapsamda yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi veren Çağlar, şunları anlattı:
"Acımız büyük. 2 milyon liralık bir bağış yaptık ve erzak yardımında bulunduk. Ayrıca kazada hayatlarını kaybeden madencilerin evlatlarına da Ticaret Üniversitesi'nde okuma ve barınma hakkı sağladık. Para, birinci önceliğimiz değildir. Önce can güvenliği gelir. Kaybedildiğinde geri gelmeyecek tek şey insan canıdır. İş güvenliği noktasında yasal önemler, işverenin alacağı tedbirler ve çalışanların göstereceği hassasiyet çok önemli. Bu üç husus, insan yaşamına verilen değerin de gelişen bir ekonominin de ön koşuludur."

-"Yılın ilk çeyreğindeki yüzde 4,3'lük büyümeye şaşırmadık"

Çağlar, 2014 büyüme rakamlarına ilişkin, yılın ilk çeyreğinde gerçekleşen yüzde 4,3'lük büyüme oranı ile Avrupa ülkeleri arasında en fazla büyüyen ekonomi olunduğuna dikkati çekerek, "Biz bu orana şaşırdık mı? Şaşırmadık. Daha önce de defalarca bu noktada açıklamalarımız olmuştu. Kaos senaryolarına rağmen, Türkiye büyümeye devam ediyor. Önümüzdeki süreçte de büyüme yönündeki bu güçlü eğilimler sürecektir. Kriz söylemlerinin de içi boş olduğunu çok iyi biliyoruz" ifadelerini kullandı.
Çağlar, dış ticaretteki iyileşmenin devam ettiğine vurgu yaparak, ekonomide problem olarak görülen cari açıktaki azalışın sürdüğünü, üretim ayağında da aynı şekilde olumlu verilerin geldiğini söyledi.

Sanayi üretimindeki artışta ihracat performansının önemli bir payı olduğunu, bu verinin, sanayideki çarkların hızlandığını gösterdiğini dile getiren Çağlar, mayıs ayının en önemli ekonomik gündem maddesini ise faizler olarak yorumladı. Merkez Bankası'nın gösterge faiz oranlarında yarım puanlık bir indirime gittiğini hatırlatan Çağlar, şunları kaydetti:
"Ancak bu indirimin, reel sektörü tatmin ettiğini ifade etmek mümkün değil. Bugün piyasada işlem gören devlet tahvili faizleri yüzde 8 düzeylerinde. Buna ilaveten enflasyon da düşme eğilimi içinde. Dolayısıyla piyasa, Merkez Bankası'nın önüne geçmiştir. Haklı olarak işin başındaki insanlar ve piyasanın içindekiler yüksek seyreden faizleri paçasından tutmuş aşağı çekme gayretinde. Biz de üstüne basa basa 'faiz oranları inmelidir' diyoruz. Çünkü sizler bu ülkenin yatırımla ve üretimle büyüyebileceğini çok iyi biliyorsunuz. Paranın faize değil üretime ve ticarete gitmesini arzuladığımız için bunu söylüyoruz ve söylemeye de devam edeceğiz."

-"3. Havalimanı, umutların somutlaşmış hali"

Geçtiğimiz günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen 3. Havalimanı'nın temel atma töreninden de bahseden Çağlar, 3. Havalimanı'nı, "Büyüyen ve gelişen İstanbul'un kabına sığmayan enerjisinin ispatı, umutların somutlanmış hali" olarak nitelendirdi.
Piyasadaki iş yapma enerjisinin, açılan-kapanan firma sayılarında da rahatlıkla görüldüğüne işaret eden Çağlar, "Nitekim İstanbul'da Mayıs ayından 11 Haziran'a kadar olan dönemde geçen yıl 5 bin 607 firma açılmıştı, bu yıl bu rakam 5 bin 807'ye yükseldi. Kapanan firma sayısı ise geçen yıl 2 bin 306 iken bu yıl 2 bin 64'e geriledi. Bu sabah itibariyle üye sayımız da 357 bin 369'a ulaştı" bilgilerini verdi.
Çağlar, Mayıs ayında yürürlüğe giren Yeni Tüketici Kanunu'na da değindi. Kanunla birlikte hem tüketiciye, hem de iş dünyasına yeni sorumluluklar yüklendiğini anımsatan Çağlar, "Çok geniş bir çerçevede artık yeni şartlarla karşı karşıyayız. Tüketicinin de iş adamının da önünde yeni bir sayfa açıldı. Tabi değişmek, yeniliğe adapte olmak zordur. Yasanın uygulanmasında birtakım sıkıntılar da meydana gelebilir ama asıl olan bu sorunların ticaret hayatımızı sekteye uğratmaması. Bunun için bizim iş dünyası olarak yasayı çok iyi bilmemiz lazım" görüşünü paylaştı.
Çağlar, özellikle çek konusunda yaşanan sıkıntılarla ilgili olarak Türkiye Bankalar Birliği, İTO ve üniversitenin ortaklaşa bir çalıştayının olacağı bilgisini vererek, "Sayın Başbakanımızın dediği gibi görüyorsunuz; biz de Hamamönü'ne bakıyoruz, piyasadaki hareketlere, tepkilere bakıyoruz" dedi.

Başkan Çağlar, konuşmasının sonunda Meclis toplantısı öncesi Hünkar Kasrı'nda açılışı yapılan "Katre-i Aşk" sergisini hatırlatarak, herkesin sergiyi görmesini tavsiye etti.
Kaynak: AA