IŞİD bir şehri daha ele geçirdi

Irak'ta Bağdat yönünde ilerleyişini sürdüren IŞİD, Samarra kentinin tamamını ele geçirdi.

IŞİD bir şehri daha ele geçirdi
Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) Örgütü, Musul ve Tikrit şehirlerinden sonra Samarra şehrini de ele geçirdi.

Irak’ın en büyük ikinci kenti Musul’u ve sonrasında Tikrit şehrini ele geçiren IŞİD, Selahaddin vilayetinin en büyük şehri olan Samarra’yı da kontrol altına aldı. Samarra şehri, Irak’ın başkenti Bağdat’a 130 km mesafede bulunuyor.

Örgüt, hızla Irak’ın başkenti Bağdat’a doğru yaklaşırken, Irak askeri güçlerinin de başkenti korumak için hazırlık yaptığı açıklandı.

IRAK ORDUSU KERKÜK'Ü TERK ETTİ


Musul'u IŞİD'e terk eden, merkezi Irak ordusunun Kerkük'teki mevzilerini bırakıp kaçtığı ortaya çıktı.

Kuzey Irak'taki Kürt Bölgesel Yönetimi'nin silahlı gücü peşmergelerin sözcüsü, Kerkük'ün kontrolünün tamamen kendilerinde olduğunu söyledi.

IŞİD örgütünün Kerkük'e saldırması sonrası Irak ordusu üyelerinin tamamen kaçtığını iddia eden Peşmerge sözcüsü, "Kerkük'ün kontrolü tamamen bizde" dedi.

Kerkük'teki peşmerge sorumlusu Cabbar Yavar, Irak merkezi hükümetine bağlı federal ordu mensuplarının Kerkük'teki mevzilerini tamamen terk ettiklerini iddia etti.

"Kerkük'ün tamamı peşmergenin kontrolünde" diyen sözcü Yavar, "Kerkük'te Irak ordusu kalmadı" şeklinde konuştu.

IŞİD PETROL KONTOLÜNÜ DE ELE GEÇİRDİ


Irak Petrol Bakanı Yardımcısı Ekrem, batı bölgelerindeki petrol boru hatlarının çoğunun, silahlı grupların kontolüne geçtiğini bildirdi.

Bakan Yardımcısı Mutesim Ekrem, AA muhabirine yaptğı açıklamada, "Ülkenin batı kesiminde yer alan petrol boru hattının çoğu kontrolümüzden çıktı, terör örgütü silahlı grupların eline geçti" dedi. Ekrem, bakanlığın, tüm sıkıntılara rağmen petrol ürünlerini ülkenin farklı kentlerine ulaştırma çabasında olduğunu da ifade etti.

IŞİD militanları, Irak'ın en büyük kentlerinden Musul'un yanı sıra bölgedeki bazı ilçe ve beldelerde kontrolünü ele geçirdiği açıklanmıştı.