1. Çeyrek Büyüme Rakamları

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Eyüp Bartık, 2014 yılı 1. çeyrek büyüme rakamlarıyle ilgili, performansın yükselerek ilerleyeceğini ve yıl sonu hedeflerine ulaşılacağını bildirdi.

Odadan yapılan açıklamaya göre, Bartık, 2014 yılı ilk çeyrek büyüme rakamlarıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, yüzde 4,3'lük büyümenin Türkiye'nin yıllık büyüme hedefine ulaşacağının bir göstergesi olduğunu belirtti.

2014'ün sosyal, siyasal ve ekonomik istikrarı etkileyen hem içteki hem de dış dünyadaki gelişmeler nedeniyle oldukça inişli çıkışlı bir seyir izlediğini ifade eden Bartık, şunları kaydetti:
"Bu gelişmeler ışığında 2014 yılında Türkiye için özellikle yılın başında oldukça karamsar tahminler yapılmıştı. Özellikle ilk çeyrekte ciddi bir daralma beklentisi yaygındı. Uluslararası kuruluşların resmi tahminleri ise hala yüzde 3'ün altında kalmaya devam ediyor. Ancak Türkiye orta vadeli program hedefine ulaşacak hatta geçebilecek güce sahiptir. Sanayi üretimi, ihracat artışının da etkisiyle artmaya devam ediyor. Euro bölgesindeki toparlanmaya paralel olarak ihracatımız artmaya devam ediyor. 2014 yılında Avrupa'da büyüme beklentilerinin tekrar yükselmiş olması, Türkiye'nin de ihracat açısından iştahını kabartıyor. Avrupa'da büyüme ve Türkiye'nin ihracatı arasında güçlü bir ilişki var."
Türkiye'nin dünyanın en büyük 10| ekonomi olabilmesi için daha yüksek büyüme oranlarına ulaşılması gerektiğini kaydeden Bartık, "Her ne kadar cari açık daralma eğiliminde olsa da taşıyamayacağımız bir yük olmaya devam ediyor. Orta gelir tuzağından kurtulamazken ihtiyacımız olan daha yüksek büyüme oranları ve bunun sürdürülebilir olmasıdır" dedi.

Kaynak: AA