Suriye'deki İnsani Yardım Faaliyetleri

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Operasyonlar Direktörü John Ging, Suriye'de yapabileceklerinin sınırına geldiklerini ifade ederek, BM Güvenlik Konseyi ve diğer aktörlerin Suriye'deki krize müdahil olmasını istedi.

BM Cenevre Ofisi'nde basın toplantısı düzenleyen Ging, Suriye'yle ilgili insani yardım planlarının uygulanmasının engellendiğini vurgulayarak "Yaklaşık 2.5 milyon insanın yaşadığı 262 yerleşim yerine halen ulaşamıyoruz" ifadelerini kullandı.
BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'deki insani yardımlara ilişkin kararını anımsatan Ging, BM Güvenlik Konseyi ve diğer yardımcı olabilecek aktörlerin krize müdahil olmasını istedi. Ging, "Biz yapabileceklerimizin sınırına geldik" dedi.

Suriye hükümetinin kendileri ile işbirliği yapması gerektiğini vurgulayan Ging, bu konuda hükümete baskı uygulayabilecek bütün kesimlerin yardımcı olmasını talep etti.
Suriye hükümeti yetkililerinin yardım konvoylarındaki bazı malzemelerin geçişine, yaralıların bu malzemelerle tedavi edilebileceği gerekçesiyle izin vermediğini dile getiren Ging, "Suriye hükümeti yetkilileri tıbbi yardım malzemelerine el koyuyor. Bu tamamıyla kabul edilemez bir durum" dedi.

Türkiye sınırından Suriye'ye yapılabilecek yardım faaliyetlerinin önemine de değinen Ging, "Türkiye-Suriye sınırında daha fazla geçiş kapısının açılmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.
BM'nin 78 kamyonluk yardım konvoyu, mart ayında Nusaybin'deki Kamışlı hudut kapısından geçerek Suriye'nin kuzeyine insani yardım ulaştırmıştı.

Kaynak: AA