'Ekmek İsrafını Önleme' Kampanyası

Başbakanlık tarafından başlatılan, "Ekmek israfını önleme kampanyası" kapsamında, Vali Yardımcısı Adil Nas, başkanlığında toplantı düzenlendi.

Valilikten yapılan açıklamaya göre, toplantıda, israfı önlemek için bazı kararlar alındığı ve bunların hemen uygulamaya geçeceği bildirildi.

Bilgilendirme toplantıları, çeşitli kampanyalar ve yarışmaların düzenlenmesi gibi kararların alındığı toplantıda, ekmek israfının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Kamuya açık alanlarda ekmek israfının önlenmesine dair afişler asılması, televizyon kanallarında ekmek israfı ile ilgili yayınlar yapılması, ekmek imal eden fırınlar ile satış yerlerinde ekmek israfı önlenmesi ile ilgili uyarıcı levha ve afişlerin asılması gibi maddelerin sunulduğu toplantıda, şu kararlar alındı:
"İl Müftülüğünce camilerde eğitici vaaz ve hutbeler yoluyla duyurular ve ekmek israfının önlenmesi ile ilgili konuşmalar yapılacak. Okullarda resim, şiir ve kompozisyon yarışmaları düzenlenip bayat ekmekle yapılan yemek ve tatlı ikramları yapılıp, okullarda eğitim sunumları düzenlenecek. Ayrıca, belediyelerimizce toplu taşıma araçlarına, bilbordlara afiş asılacak, elektronik bilbordlarda kamu spotu ve afişler yayınlanacak, otogar, havalimanı gibi umuma açık yerlerde ekmek israfını önleme kampanyası afişler asılacak. Bu arada, kurumların internet sitelerinde, www.ekmekisrafetme.com adresine link verilecek."
Öte yandan toplantıda, ekmek israfını önleme kampanya duyurusunun yapılacağı, kampanya nedeniyle SMS ve elektronik posta formatında bilgilendirmelerin sunulacağı aktarıldı.
Yemekhanelerde tam buğday ekmeği kullanılmasına teşvik edileceği belirtilen açıklamada, ince dilimler halinde veya küçük rol ekmek olarak masalarda kapalı kutularda sunulmasına karar verildiği bildirildi.


- İsraf, un ihracatında elde edilen gelire eşdeğer
2012 yılında yapılan araştırma sonunda günde 101 milyon, yılda 37 milyar adet 250 gramlık üretildiği, buna mukabil günde 95 milyon adet ekmek tüketilirken, 6 milyon adet ekmeğin israf edildiği belirlendi.
Buna göre Türkiye'de yıllık 1,546 milyar TL değerinde 2,1 milyar adet ekmek israf edildiği tespit edildi. Ekmek israfı sebebiyle yıllık ekonomik kaybının dünya birincisi olunan un ihracatından elde edilen gelire eşdeğer. Bu rakam dünya ekonomileri arasında gittikçe yükselen ve bu yoldaki yürüyüşüne devam eden Türkiye için çok yüksek bir rakamdır.
Önleyici tedbirlerle 2013 yılı sonunda yapılan kamuoyu araştırmasında ekmek israfının 5. 900|000 adet/günden, 4.950|000 adete gerilediği yani yüzde 18 azaldığı, böylece yıllık 300 milyon lira tasarruf edildiği vurgulana açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Tam buğday ekmeği tüketiminin yüzde 93 arttığı, tüketim alışkanlığının değiştiği bu nedenle de tüketilen ekmek için 2012 yılında 26 milyar TL ödenirken, 2013 yılında 23.5 milyar TL ödeme yapılmış (Ekmek tüketimi günlük 101 milyon adetten 91 milyon adete düşmüştür), yani 2.5 milyar TL kazanım olduğu görülmüştür. 2013 yılında yapılan çalışmalar sonucu halkımızın gösterdiği hassasiyet nedeniyle 2.8 milyar TL kazanım sağlandı."

Kaynak: AA