Thy'nin 2014 Hedefi 60 Milyon Yolcu

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, 2014 yılı hedeflerinin 60 milyon yolcu taşımak olduğunu söyledi.

Thy'nin 2014 Hedefi 60 Milyon Yolcu

Türk Hava Yolları ve TAÇ, işbirliği yaparak Türk Hava Yolları’nın uzun menzilli business sınıfında seyahat eden yolculara özel ortak bir çalışmaya imza attı.“Sky Illusion” adlı uyku seti koleksiyonunun tanıtımı THY Genel Müdürü Temel Kotil ve Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu tarafından yapıldı. Türk geleneklerinden esinlenerek hazırlanan ve bohça şeklinde yolcuya sunulan koleksiyon katılımcılardan ilgi gördü.

Konuşmasında havacılıktaki gelişmelere değinen Kotil, “İşlerimiz Allah’a şükür çok iyi gidiyor. 2014 yılı hedefimiz 60 milyon yolcu taşımak. Trafik rakamlarına paralel olarak yolcu sayımız artıyor. İlk 4 ayda yolcu sayımız yüzde 21 arttı. Yaklaşık 60 milyon yolcu taşımak çok önemli bir başarı. Bu rakam Avrupa’da birkaç havayolu şirketinin taşıdığı yolcu kadar. Avrupa havayolu grubunu THY’nin rakamları büyütüyor. Çünkü Avrupa genelinde havacılıkta fazla bir büyüme yok. THY yolcu sayısı, frekans artışı konularında sıralamada dünya üçüncüsü konumuna geldi. Hedefimiz bu yıl sonu olmasa bile gelecek yıl ilk 10’a girmek. Bu dünyadaki en büyük havayolu olma açısından koltuk/kilometre açısından rakamları ne kadar uçurduğumuzu ortaya koyuyor” diye konuştu.

“ATATÜRK HAVALİMANI DAR GELİYOR”
Türk sivil havacılığının büyümede Avrupa’ya oranla iyi bir ivme yakaladığına dikkat çeken Kotil, “İstanbul’a yapılacak yeni havalimanı çok önemli bir proje. İstanbul Allah’ın izniyle üçüncü havalimanı ile dünyaya damgasını vuracak. Atatürk Havalimanı’ndan da çok memnunuz. Bu yıl 56 milyon yolcuya hizmet verecek bu da Avrupa sıralamasında ya 2 ya da 3. sıraya oturacak anlamına geliyor. Buradan bir şikayetimiz yok, aslında çok güzel bir havalimanı. Ama tek sıkıntı kapasitenin yetersizliği. Atatürk Havalimanı daha fazla büyüyemiyor. Onun için biz Sabiha Gökçen Havalimanı’nı da kullanıyoruz. Artık oradan daha çok uçuş yapıyoruz. Talep arttıkça Sabiha Gökçen’deki uçuş sayılarımızı artıracağız. Yeni havalimanı ile kapasite sıkıntısı ortadan kalkacak. 5 ana pist bir de ilave pist ile toplam 6 pisti olacak. Üç büyük terminal inşa edilerek 150 milyon yolcu kapasiteli bir havalimanı olacak” şeklinde konuştu.

“İSTANBUL UÇUŞLARIN MERKEZİ OLACAK”
Dünya ekonomisinde yeni aktörlerin söz sahibi olmaya başladığına değinen Kotil, “Asya çok hızlı büyüyor. 2025’de Çin’in Amerikan ekonomisini geçeceği tahmin ediliyor. Hindistan ve Malezya büyüyor, Endonezya süper güç olmaya başladı bunun bize de yararı var. Coğrafya olarak bundan faydalanacağız. Avrupa zenginliğini devam ettirse de üretim ve pazar payında aynı gücünü devam ettiremeyecek. Demek ki Asya ürettiklerini Asya’ya satacak. Ağırlıklı olarak Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika ile ticaretini artırıyor. Avrupa ticaretinin de yolu üzerinde İstanbul yer alıyor. Asya ile Avrupa arasında sefer ve yolcu sayısı artacak. Avrupa’da küçük şehir sayıları çok büyük şehirleri çok az. Küçük şehirlerde oturan zengin yolcular Avrupa’ya ulaşmak için aktarma yaparak gitmek istiyorlar. Çünkü küçük şehirlere direk sefer yapılamıyor. Lyon’a Nice’a pek direk sefer olmuyor. Roma, Paris ve Milano’ya oluyor. Mesela Venedik’e olmuyor. Aktarma gidenler ya Dubai’yi merkez seçiyorlar ya İstanbul’u ya da Avrupa’nın büyük şehirlerini merkez seçiyorlar. Körfezdeki havayolu şirketlerinin büyüme stratejilerine göre diyorlar ki en güzel bağlantı noktası körfezden olabilir. Asyalılar körfeze gelsinler, 6-7 saatlik uçuşla biz onları Avrupa’ya ulaştıralım. İstanbul’da aynısını söylüyor, Asya’dan gelin biz sizi Avrupa’ya 3-4 saatte ulaştıralım diyor. 3-4 saat, 6-7 saate göre daha rahat ve daha az riskli bir yolculuk oluyor. Sözün kısası yeni havalimanı ile Asya ve Avrupa arasındaki taşıyıcılar İstanbul’u merkez yapacaklar. Yolcu Avrupa’ya İstanbul üzerinden devam edecek” diye konuştu.

Tekstilde epey yol aldıklarını söyleyen Ahmet Zorlu ise yaptığı konuşmada, “Bugüne kadar evleri taçlandırırken, şimdi 10 bin metrede yatak odaları gibi oraları taçlandırıyoruz. Bu bizim için kendileri için gurur verici. Her zaman şunu söylüyorum. Daha 10 sene önce tekstil yapılmaz denildiği vakit ben, ‘Daha tekstile biz yeni başladık’ dedim. Bundan 25-30 sene önce karşıdan imrenerek baktığımız kumaşları biz şimdi biz o üreticilere mal satıyoruz. Onlardan daha kaliteli mal yapıyoruz. Dünyanın 50 ülkesine tekstil ürünü satıyoruz. Bugün THY'de bunu 10 bin metrede taçlandırdık. THY ile 206 noktaya bizim Türk işçisinin, mühendisinin, iş adamının ürettiklerini sergilemek ve insanların 500 bin kişinin bunlarla yatıp kalkması önemli bir olaydır. Bununla gurur duyuyoruz” dedi.

Kaynak: İHA