Smdk Başkanı Carba, Washington'da

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK) Başkanı Ahmet el-Carba, "Rejimin hava güçleriyle ve varil bombalarıyla sıkıntılar yaşıyoruz. Bu, bizim hayatımızı kabusa çeviriyor. Bu nedenle biz rejimin hava gücünü etkisiz duruma getirmek için silah istiyoruz" dedi.

SMDK Başkanı Carba, ilk kez geldiği Washington temasları kapsamında ABD Barış Enstitüsü'nde "Suriye Devrimi'nin Geleceği" başlıklı konferansta konuştu.

Suriye'de dördüncü yılına giren savaşta, bugüne kadar yaklaşık 10 milyon kişinin yerlerinden edildiğini, 200 bin kişinin hayatını kaybettiğini ve on binlerce insanın yaralandığını anlatan Carba, ülkedeki şiddettin her geçen gün arttığına vurgu yaptı.
Carba, "Suriye'de çok büyük insanlık trajedisi yaşanıyor ve bu durum her geçen gün daha da kötüleşiyor" diye konuştu.


-"Terörist, kendi halkının bebeklerini öldüren Esed'tir"
Carba, Suriye'nin hem tüm dinlere inanan insanları hem de farklı etnik kökene sahip birçok halkı bünyesinde, barış içinde uzun yıllar barındırdığını belirterek, Esed rejimi altında son yıllarda bu durumun değiştiğini dile getirdi. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in azınlıkları koruduğuna dair söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Carba, Esed'in kendilerini de terörist olarak adlandırdığını hatırlattı.
"Biz terörist değil, Suriyeliyiz" diyen Carba, "Terörist, kendi halkının bebeklerini öldüren Esed'tir. Terörizm Esed'in birinci elden ürettiği birşey. Amerikalılar bunu Irak'ta çok iyi gördü. El-Kaide şimdi Suriye'de Esed rejiminden dolayı ortaya çıktı. Esed ile Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) arasında büyük bir işbirliği var. Ancak bunun yanında Suriye'de halkı hergün sistematik bir şekilde öldüren terör organizasyonu var; Hizbullah. İran tarafından desteklenen Hizbullah" ifadelerini kullandı.
El Nusra Cephesi'ne de en başından beri mesafeli durduklarını, bu grubu tanımadıklarını ifade eden Carba, Suriye'deki radikal unsurlar ve El-Kaide ile her zaman mücadele içinde olduklarının altını çizdi. Carba, "Biz El-Kaide ideolojisine karşıyız, bu konuda çok samimiyiz. El-Kaide, Suriye'ye birçok sorunu da beraberinde getirdi. Biz El-Kaide ile ilgisi olan tüm gruplara karşı bir koalisyonun içerisinde bulunuyoruz" değerlendirmesini yaptı.
Carba, bugüne kadar hep siyasi bir çözümden yana olduklarını anlattı. Ancak Esed ailesinin iktidardayken ülkede akan kanı durdurmanın zor olacağına işaret eden Carba, "Bu süreç, halkını 3 yılı aşkın olarak süredir halkını öldürmeyi sürdüren bir insanla olmayacaktır" dedi.


-"Humus'u kaybetmek dünyanın sonu değil"
Carba, son günlerde Humus'ta yaşanan olaylara da değindi. Humus'un muhalifler için bir sembol şehir olduğunu vurgulayan Carba, Humus'ta olan muhaliflerin çok sıkı bir kuşatmaya maruz kaldığını, ilaç ve gıda ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını dile getirdi. "Humus'ta olanların diğer şehirlerde olması çok zor" diyen Carba, "Bu dünyanın sonu değil. Ancak Humus bizim için çok önemli. Muhaliflerin azmi, kararlılığı açısından önemli. Bu, bir şehri kazanmak veya kaybetme meselesi değil. Bu tüm bir savaşın parçası" diye konuştu.

Carba, Humus'un kontrolünü kaybetseler de sahil kıyısında muhaliflerin yeni yerler kazandığını bildirdi.

-"Etkili ve tesirli silahlara ihtiyacımız var"
Suriye'nin Esed rejiminden en kısa zamanda kurtulması halinde, ülkenin sorunlarının yüzde 75'inin de sona ereceğini belirten Carba, rejimi yenmek için silahlara ihtiyaçları olduğunu belirtti.

Esed rejiminin hava güçleriyle mücadele etmek için Batı'dan silah isteğinde bulunan Carba, şunları söyledi:
"Biz Batı'dan, ABD'den ve Doğu'dan onların bizim ülkemize oğullarını göndermesini istemiyoruz. Biz, hiçbir Amerikalının Afganistan'da ve Irak'ta olduğu gibi Suriye'de de ölmesini istemiyoruz. Onların terörizmle karşı karşıya olmalarını istemiyoruz. Bunu biz hiçbir zaman istemedik. ABD'li savaş gemilerinin Suriye limanlarına gelmesini hiçbir zaman istemedik. ABD'nin bizi siyasi olarak desteklemesinden memnuniyet duyuyoruz hem BM Güvenlik Konseyi'nde olsun hem diğer platformlarda. Rusya'nın devam eden vetolarına rağmen ABD, bizi her zaman BM'de herhangi bir tasarıda destekledi. İnsani dram açısından da ABD birçok şey yaptı. Bu noktada bizi desteklemeye devam edeceklerini de düşünüyorum. Ancak rejimin hava güçleriyle ve varil bombalarıyla sıkıntılar yaşıyoruz. Bu bizim hayatımızı kabusa çeviriyor. Bu nedenle biz rejimin hava gücünü etkisiz duruma getirmek için silah istiyoruz. Biz çok sayıda silah istemediğimizi daha önce de ifade ettik. Bizim etkili ve tesirli silahlara ihtiyacımız var."
Carba, 14 Mayıs'a kadar sürecek Washington temasları kapsamında aralarında ABD Başkanı Barack Obama, Dışişleri Bakanı John Kerry ve Kongre üyelerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda yetkiliyle biraraya gelecek.
Kaynak: AA