Merkel Açıklaması

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği’nin gerektiği takdirde Rusya’ya yönelik daha fazla yaptırım uygulanmasını onaylamaya hazır olduğunu dile getirdi.


Almanya Başbakanı Merkel, resmi ziyareti kapsamında Berlin’i ziyaret eden Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nicos Anastasiadis ile bir araya geldi. İki lider, görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

Anastasiadis ile yaptıkları görüşmede Ukrayna krizini masaya yatırdıklarını dile getiren Almanya Başbakanı Merkel, Kırım’ın ilhakını kınadıklarını ve bunu uluslararası hukukun bir ihlali olarak gördüklerini belirtti.

Ülkedeki gerilimin hafifletilmesi, seçimlerin gerçekleştirilebilmesi ve siyasi bir çözüm bulunabilmesi için Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) anahtar bir yol oynayabileceğinden bahseden Merkel, Almanya’nın AGİT’in bu yöndeki çabalarını desteklediğini, AB, Ukrayna, ABD ve Rusya'nın da AGİT’e bu kapsamda daha fazla destek vermesi gerektiğini kaydetti.

Avrupa’ya daha önce verdiği birlik mesajını tekrarlayan Merkel, Ukrayna’da 25 Mayıs’ta yapılacak seçimlerin önemine dikkat çekerek, seçimlerin yaklaşmasıyla krizin daha da yoğunlaştığına vurgu yaptı. Merkel, Avrupa’nın Rusya’yı ekonomik olarak cezalandırmaya hazır olması gerektiğini ifade ederek, bir yandan da diplomatik çözüm arayışına girmesi gerektiğini söyledi.

Rum lider Anastasiadis ise, GKRY’nin Rusya’ya bağımlılığının yüksek olduğuna değinerek, ekonomik yaptırımların ülkesinin toparlanmakta olan ekonomisini olumsuz etkilediğini belirtti.

Anastasiadis, “Her ülkenin kendi ekonomisine zarar vermeyecek gerekli tedbirleri alma seçeneği olmalı” diye konuştu.

Kaynak: İHA