Bakmaca Şenliklerinde Haluk Levent Rüzgarı

10 yıldır Bursa’nın İnegöl ilçesinde Kurşunlu Belediyesi tarafından düzenlenen Bakmaca Dede Şenliklerinin 11’ncisi, bu yıl Kurşunlu’nun mahalle olması nedeniyle İnegöl Belediyesi tarafından düzenlendi.

Bakmaca Şenliklerinde Haluk Levent Rüzgarı
Yağmur nedeniyle kısa süren şenlikte ünlü Anadolu Rock sanatçısı Haluk Levent rüzgarı esti.

Kurşunlu mahallesinin şifalı maden suyu ile ünlü Bakmaca mevkiinde, Bakmaca Dedenin Türbesinin bulunduğu yerde, geçtiğimiz pazar günü saat 12.00’de gerçekleştirilen şenlikte, vatandaşlara İnegöl Belediye Başkanlığı tarafından hazırlatılan nohutlu pirinç pilavı ikram edilirken, törene katılanlar Bakmaca Türbesini de ziyaret ederek, dualar ettiler.

Bakmaca Dede Şenliklerine, Kaymakam Ali Akça, Garnizon Komutan Vekili İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Uğur Baş, Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit, bazı AK Parti Belediye Meclis üyeleri, Oda, Dernek ve Kooperatif Başkanları ile kalabalık vatandaşlar katıldılar.

KURŞUNLU BELEDİYESİ TARAFINDAN 10 KEZ DÜZENLENMİŞ
Şenliğin açış konuşmasını yapan Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit, “Bu yıl yağmursuzluktan, kışın tam anlamıyla olamamasından şikayetimiz vardı. Ama Rabbim birkaç gündür bizlere yağmur verdi. Her ne kadar programımızda bazı kısıtlamalara gitmek zorunda kalsak da, gerçekten yağmur bizim ve çiftçimizin yüzünü güldürecek. Ben programımıza geldiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum. Bu yıl Bakmaca Dede Şenlikleri’nin 11’ncisi düzenleniyor. Daha önce Kurşunlu Belediyesi tarafından 10 kez düzenlenmiş. Bu yılda İnegöl Belediyesi tarafından düzenleniyor. Ben bu bağlamda bu zamana kadar bu şenliğin düzenlemesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

SEVGİ MUHABBET KAYNAR, YANAN OCAĞIMIZDA
1071 yılında Malazgirt zaferiyle beraber Anadolu’nun yurt edinme süreci, vatan edinme sürecinin başladığını belirten Kaymakam Ali Akça ise, “Bakmaca Dede Şenliklerinde güzel rahmeti bizlere veren, rahmetini bizlerden esirgemeyen Allah’a şükrediyorum. Çünkü, bu kış malumlarınız biraz kurak geçti. İnşallah bugünkü rahmet kuraklığa bir nebzede olsa derman olacaktır. 1071 yılında Malazgirt zaferiyle beraber Anadolu’nun yurt edinme süreci, vatan edinme süreci başlamıştır. Bu süreçte Anadolu’nun vatan olarak inşası esnasında birçok manevi mimar rol almıştır. Bu hak erenlerinin sözleri, davranışları, yaptıkları, yazdıkları nesillerden nesillere, kuşaktan kuşağa aktarılarak günümüze kadar gelmiştir. Aradan 100 yıllar geçmiştir. Ama bu insanların söyledikleri hala bilgi dağarcığımızdadır. Hala hafızalarımızdadır. Kendinize hiç sordunuz mu? Neden 100 yıllar öncesinde yaşayan bu insanların sözleri hala günümüzü aydınlatmaya devam ediyor? Neden biliyor musunuz arkadaşlar? Bu insanlar insan merkezli konuşmuşlardır. Bu insanlar sözlerinin merkezine insanı almışlardır. Ve eşrefi mahlukat olarak Cenab-ı Hakkın yarattığını bildirdiği insanların gönlüne hitap etmişlerdir. Han yapmamıştır bu insanlar, saraylar yapmamıştır, köşkler inşa etmemişlerdir ama eşrefi mahlukat olan insanın en değerli unsuru olan gönüllerini inşa etmişlerdir. O yüzden de sözleri nesillerden nesillere aktarılarak günümüze kadar gelmiştir. Mevlanalardan bahsediyorum, Yunus Emrelerden bahsediyorum, Hünkar Hacı Bektaşlardan bahsediyorum. ‘Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım, sevelim sevilelim bu dünya kimseye kalmaz’ dizelerini duyduğumuzda Yunus Emre aklımıza gelir. ‘Yine yaratılanı severim, yaratandan ötürü’ dizelerini duyduğumuzda yaratılanları sevmenin ulvi bir görev olduğunu hatırlarız. ‘Cömertlik ve yardım severlilikte akar su gibi ol. Şefkat ve merhamette güneş gibi ol. Başkalarının kusurunu örtmekte gece gibi ol. Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol. Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol. Hoşgörü de, merhamette deniz gibi ol. Ya olduğun gibi görün ya göründüğün gibi ol’ dizelerini duyduğumuzda aklımıza Mevlana gelir. Mevlana’dan erdemli insanların tarifini öğreniriz. İşte Mevlana’nın dediği gibi olduğu gibi görünen, göründüğü gibi olan insanlardan biri de Hünkar Hacı Bektaş’tır. Der ki Hünkar Hacı Bektaş, ‘Sevgi muhabbet kaynar, yanan ocağımızda. Bülbüller şevke gelir, gül açar bağımızda. Hırslar, kinler yok olur, aşkla meydanımızda. Arslanlarla ceylanlar, dosttur bizim kucağımızda.’ Ve der ki Hünkar Hacı Bektaş, ‘Ne ararsan ara kendinde ara. İncitenden incinme. Eline, beline, diline sahip ol.’ Ve evrensel birlik mesajı verir. ‘Gelin canlar bir olalım, iri olalım, diri olalım.’ Bu mesajlar dün olduğu gibi bugünü de aydınlatmaya devam edecektir. Ben inanıyorum ki yarınları da aydınlatmaya devam edecektir. Allah bu güzel insanların hepsine rahmet eylesin. Allah bu güzel insanların söylediklerinden razı olsun” diye konuştu.

YAĞMURA RAĞMEN GENÇLER GÖNÜLLERİNCE EĞLENDİ
Konuşmaların ardından sahneye çıkan Anadolu Rock sanatçısı Haluk Levent söylediği şarkılarla şenliğe katılan gençleri coşturdu. Yağmura rağmen şenliğe katılan gençler gönüllerince eğlendiler. Şenlikte aynı zaman çocuklara yönelik çeşitli oyunlar da oynandı. Şenliğe katılan vatandaşlara, Belediye tarafından hazırlattırılan 2 bin kişilik nohutlu pilav ve ayran ikramında bulunuldu.
Kaynak: İHA