Aktob Olağan Aylık Toplantısı

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, ilk dört ayda Alman, Norveç ve Ukraynalı turistlerin gelişinde düşüş yaşandığını, İranlı ve İngiliz turistlerde artışı olduğunu söyledi.


AKTOB tarafından aylık düzenlenen yemekli toplantıya Dış İlişkiler Bakanlığı Antalya Temsilcisi Büyükelçi Rıfat Köksal, Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Türkiye Otelciler Federasyonu (TUREFED) Başkanı Osman Ayık, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Thomas Cook Operasyon Müdürü Peter Fankhauser ve Thomas Cook yöneticileri katıldı.

AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Antalya’nın turizm başkenti olmasıyla birlikte tarımında başkenti olduğunu söyledi.

Antalya’ya 59 ülkeden direk uçuşun olduğunu hatırlatan Hacısüleyman, "Dünyanın üçte biri Antalya’ya geliyor. 55 bin yabancı Antalya’dan konut aldı. Yapılan yasa ve yönetmelik değişiklikleri turizm sektörüne zarar verir mi? Etkileniyor mu diye bakılmıyor. Ankara'da yapılan değişiklikler Antalya’ya bakılmadan yapılıyor" dedi.

ATSO ve AKTOB’un ortak kırsal ile tanışma projesi başlatacağını belirten Hacısüleyman, "Bütünşehir statüsü ile köyler mahalle oldu. Turizmin başkenti Antalya’da turizmcileri kırsal ile tanıştırmamız gerekir. Kentin kırsalında yaşayanlar için hazırlanan bu proje kırsalda yaşayanın denizle tanışması olarak da atlanabilir. Artık arkadaki köyü bilmek için otelci arkadaşlar kendine bir köy seçsin ve destek versin" diye konuştu.

"MAVİ BAYRAK'TA DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜ OLDUK"
Türkiye’nin Mavi Bayrak'ta dünya dördüncülüğünden dünya üçüncülüğüne yükseldiğini ifade eden Hacısüleymalar, "Mavi Bayrak'tan dördüncüydük. Şu an Mavi Bayrak yetkilileri üçüncü olduğumuzu açıkladı.

İspanya birinci, unanistan ikinci sırada. Gelecek yıl Mavi Bayrak'ta ikinci olmak için çalışmalıyız" şeklinde konuştu.

AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman, "Ukrayna, Almanya ve Norveç’ten Antalya ilk 4 ayda gelen misafir sayısında büyük düşüş var. Bu düşüş bizi üzdü. İyi gelişmeler de var. İngiltere'den yüzde 14, İran'dan da yüzde 463 artış yaşandı" dedi.


"İKİ BİN 500 KİŞİYİ İŞTEN ÇIKARDIK"
Thomas Cook’un geçtiğimiz yılki yeni yapılanması sırasında 2 bin 500 kişiyi işten çıkardıklarını hatırlatan Thomas Cook Operasyon Müdürü Peter Fankhauser ise, "Yapılanma kapsamında 2 bin 500 kişi ile yollar ayrıldı. Marka sayısını 27'den 107a indirdik. Dönüşüm ve sadeleştirme birimi oluşturduk. 235 satış noktasını kapattık. 208 satış noktasını yeniledik. Şirket içinde maliyetleri azaltmaya gittik. 1.6 milyon dolar borç yapılanması yaptık ve borcu yarı yarıya indirdik" dedi.

PİYASA LİDERİ OLARAK BÜYÜMEK İSTİYORUZ
Thomas Cook’un sadece tur operatörü değil aynı zamanda havayolu şirketi olduğunu da hatırlatan Fankhauser, şunları kaydetti:
"Biz piyasa lideri olarak büyümek istiyoruz. Misafirlerin Antalya’ya plaj ve denizin dışında da gelmesini destekliyoruz. Türkiye’yi kış destinasyonu olarak da görmek istiyoruz. Kış turizmini geliştirmek için futbol turnuvaları, farklı aktiviteler ve emeklilerin kente gelmesini desteklemek lazım. Miami ve Kanarya Adalarına gidenleri, yaşlıları buraya çekmek lazım. 'Kışın Türkiye iyi değildir' hikayesini kaldırmak lazım. Bana kış için destek verin, bunu kafalardan silelim birlikte değişime hazırız. Mısır'ın çok yakında istikrara kavuşacağını düşünmüyorum. İstikrarsız bir Mısır Türkiye'ye de tehdit. Mısır bir gün geri gelecek fakat Türkiye için tehdit değil. Biz Türkiye’yi kış destinasyonu olarak görmek istiyoruz."
Turizmcilerin sorularını cevaplayan Thomas Cook temsilcileri de, "Gelecek yaz için Türkiye de gelişmeler güzel. Kuzey ülkelerinden daha fazla misafirin gelmesini istiyoruz. Şu an Almanya’dan yavaşlama var fakat yaz sezonu iyi gözüküyor. İngiliz turistlerde Dalaman'a karşı Antalya'da artış gözüküyor. Rusya gelişiyor. Rusya’dan 2014 yaz sezonu için Antalya’ya gelen misafirlerde rekor seviyesi yaşanacak. Bu rekor Thomas Cook içinde rekor" dediler.
Kaynak: İHA