Ab'den İsviçre'yle Görüşmeleri Sürdürme Kararı

Avrupa Birliği (AB) 9 Şubat'ta düzenlediği referandumdan çıkan sonuç gereği, Birlik vatandaşı göçmenlerin sayısını kısıtlama ve Hırvat vatandaşlarına yönelik serbest dolaşım ilkesini uygulamaması nedeniyle çeşitli programlara katılımına yönelik müzakereleri dondurduğu İsviçre ile görüşmeleri sürdürme kararı aldı.

AB'nin kararı çerçevesinde, iki taraf arasında yaklaşık 120 anlaşmaya yönelik görüşmelere başlanacak ancak bunlardan çıkacak her sonuç İsviçre ile ilişkiler bağlamında kapsamlı bir değerlendirmeye tabi olacak.
AB'den yapılan açıklamada, İsviçre'nin, "Kişilerin serbest dolaşımı anlaşması ve AB ile sonuçlandırılan diğer anlaşmalardan doğan yükümlülüklerini yerine getirmesinin umulduğu" belirtildi.
AB, aldığı kararlar sonrasında İsviçre'nin, öğrenci değişimine olanak veren Erasmus ve bilimsel araştırma odaklı Ufuk 2020 programlarına katılımına ilişkin müzakereleri askıya almıştı.
İsviçre, yedi yıllık bütçesi 80 milyar avro düzeyinde olan Ufuk 2020 programından geçen dönemde 1,8 milyar avroluk destek aldı. Başka bir ülkede okumayı tercih eden İsviçreli üniversite öğrencilerinin yüzde 60'ı da AB'nin Erasmus programından yararlanıyor.
Kaynak: AA