Afganistan’da köy toplu mezar oldu

Ab Barik köyündeki heyelanda en az 350 kişi hayatını kaybetti. Çamur arama çalışmalarına izin vermediği için köy toplu mezar kabul edilecek.

Afganistan’da köy toplu mezar oldu
Afganistan'ın kuzeydoğusundaki Badahşan vilayetindeki Ab Barik köyünde cuma akşamı meydana gelen heyelan en az 350 kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı. Binlerce kişinin daha toprak altında olduğundan endişe edilirken yerel yetkililer bu sayıyı 2 bin kişi olarak açıkladı. Heyelanın daha çok evi yutabileceğine yönelik uyarılar yapıldı. Felaketin ardından bölgeye intikal eden Birleşmiş Milletler ise 350 kişinin öldüğünü doğruladı, polis yetkilileri ölü sayısının 500'de kalabileceğini aktardı.

2 bin kişi evsiz kaldı
Heyelanın ardından köy neredeyse haritadan silindi. Toprağın yaklaşık 300 evi yuttuğu tahmin ediliyor. Birkaç gündür devam eden yoğun yağmurlar yüzünden oluşan heyelanda kaybolanlara çamur yüzünden ulaşılamıyor. Afgan Ulusal Felaket Yönetimi İdaresi'nin bölgesel direktörü olan Sayid Abdullah Humayun Dehkan, “Çok kalın bir çamur tabakası var. Ölenlerin cesetlerini dışarı çıkarmak çok zor” ifadesini kullandı. Felaketin gerçekleştiği cuma gününün tatil olması nedeniyle çoğu vatandaşın evinde olduğu düşünülüyor.
Arama kurtarma çalışmalarının daha fazla yürütülememesi nedeniyle alanın büyük bir toplu mezar olarak nitelendirilmesi ve ölenler için bir anma töreninin düzenlenmesi bekleniyor. Cumartesi günü yüzlerce gönüllü ve arama kurtarma ekibi bölgeye ulaşsa da arama kurtarma çalışmalarında büyük bir aşama kaydedilemedi. Yaklaşık bin aile heyelandan etkilenirken 700 aile geceyi dışarıda geçirdi. Ancak bu ailelere yetecek sayıda çadır bulunmaması durumu zorlaştırdı. 2 bin kişinin sığınacak yeri olmadığı belirtildi.