Adını Etinden Değil, Ekmeğinden Alıyor

Makedonya'dan 1900'lerde kente göçenlerin getirdiği, adını sanıldığının aksine etinden değil de özel kemik suyuna batırılan ekmekle servis edilmesinden alan "ıslama köfte", Sakarya'nın sembollerinden biri haline geldi.

Kentin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan "ıslama köfte", bayat ekmeklerin değerlendirilmesi amacıyla Makedonya'da ortaya çıktı. 1920'li yıllarda Makedonya'dan gelen göçmenler sayesinde Sakarya'da üne kavuşan yerel lezzet, adını köftesinden değil, özel sosa bandırılan ekmeğinden alıyor.
Ekmeğinin yumuşaklığı sayesinde çiğneme güçlüğü çekenlerin rahatlıkla yiyebildiği köfte, lezzeti ve sunumuyla kentin gözde yiyecekleri arasında başı çekiyor.
Islama köfte işletmecisi Emel Çelikel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dedelerinin 1928'de Makedonya'dan göçmesiyle serüvenlerinin başladığını belirterek, ıslama köftenin, bayat ekmeklerin özel sosla birleştirilip ıslatıldıktan sonra ızgarada pişirilmesiyle servis edildiğini söyledi.

Çelikel, köftenin ekmeğinden dolayı rahat yenebildiğine işaret ederek, "Bayat ekmekler farklı şekilde değerlendiriliyor. Yumuşamış olması, çiğneyemeyen vatandaşlarımızın da bunu rahatlıkla yiyebilmesi için yumuşak ve çıtır iki çeşit hazırlıyoruz" diye konuştu.

"Islama köfte" deyince insanların zihninde çok farklı düşünceler oluştuğuna dikkati çeken Çelikel, "Islak köfte varmış, yemeye geldik' diyenler oluyor. 'Islama' denilmesinin asıl nedeni, sosa batırılması, ekmeğin ıslanmasıdır aslında. Yurt içi ve dışından misafirlerimiz ziyarete geliyor, çoğu kişi de çok memnun ayrılıyor. Köftenin ıslağını merak ediyorlar. Aslında adı köfteden değil, yanındaki ekmekten geliyor" ifadesini kullandı.
- Islama köftenin hazırlanışı
Islama köfte için odun ekmeği olması gerektiğini, katkılı, mayalanmış ekmeklerin parçalanıp dağılabileceğini vurgulayan Çelikel, şunları kaydetti:
"Kömür ızgarasında pişirmemiz, ikinci alternatifimiz. Özel sos hazırlanıyor. Kırmızı biber, yağla kızdırılıp suyla birleştirdikten sonra ekmekleri suya banarak ızgarada kızartıyoruz. Yanına da çekilmiş kırmızı etimiz, karabiber, tuz, kimyon, soğan ve çok az ekmek konularak hazırladığımız köfte çeşidi. Normal bir köftedir bu. Tabii bunun yanında İnegöl ve sucuklu köftemiz de var. Tatmayanlar mutlaka Sakarya'ya gelip tatsın, bekleriz. Bu lezzet, mutlaka her yerde tadılmalı."
- "Islama köfteyi tek geçerim"
İstanbul Bağımsız Milletvekili ve eski milli futbolcu Hakan Şükür de ıslama köftenin Sakarya'nın önemli markası olduğunu anlattı.
Kendisinin de çocukken bu restoranın ızgara bölümünde çalıştığını belirten Şükür, "Buranın ustası var, Şadıman abi. Onun yanında kısmen de olsa biraz işin püf noktalarını öğrendim. Islama köfte tabii çok sevdiğimiz bir köfte. O yüzden buraya aç gelmeye ve bu güzel tadı çocuklarımla yaşamaya çalışıyorum" şeklinde konuştu.

Şükür, Türkiye'nin birçok zenginliğe sahip olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Hemen hemen her şehrimizin kendine has çok güzel tatları var ama ıslama köfte bizim Balkan kökeninden gelme. O tatla buradaki entegrasyonu iyi sağlamış ve hakikaten çok keyifli bir şey. Yani ekmeğinin yapılış biçimi, onun ıslanması, onun dışında köftenin lezzeti ve diğer ürünlerinin de köfteye uygun olması, bunlar ayrı bir sanat. O açıdan tek geçmekten ziyade çok özel bir tat ama Sakarya'nın çocuğu olduğum için pozitif ayrımcılık yapmak lazım tabii. Mizansen de olsa ıslama köfteyi tek geçerim. Bence Makedonyalılar değil, Sakaryalılar daha güzel yapıyor."
Kaynak: AA