Rize'de Hes Protestosu

İkizdere ilçesinde toplanan bir grup, Şimşirli köyünde yapılması planlanan hidroelektrik santrali (HES) ve çalışmalar kapsamındaki ağaç kesimini protesto etti.

İlçenin Şimşirli köyünde özel bir firmanın yapacağı HES'e karşı çıkan köylüler ve kendilerine destek veren grup, köyde bir araya gelerek Türk bayrağı açıp Rize-Erzurum kara yolu kenarındaki HES şantiyesi yakınına kadar yaklaşık 500 metre yürüdü.
Şimşirli Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hızır Özcan, burada grup adına yaptığı konuşmada, bu eylemin sonuncu olacağını, bundan sonra başka eylem yapmayı düşünmediklerini belirterek, şöyle konuştu:
"Bu eylem hedefine ulaşacak. Arzu ettiğimiz sonucu kesinlikle ortaya koyacaktır. İlgililer ve duyması gerekenler bunu duymalıdır. Bu işi yüklenen firma sesimizi çok iyi dinlemelidir. Hükümete ve Başbakan Erdoğan'ın 'durdurulsun' demesine rağmen hangi cesaretle ve hangi görüşle buraya gelip işi yapacağını düşünür? Biz bütün iyi niyetimizi ortaya koyduk. 3 yıldan beri olay çıkmaması, tatsızlık olmaması, kavga ve gürültüye mahal vermemek için azami gayreti sarfettik. Bu işin hayırlı sonuca bağlanması esastır."
Proje durmazsa küçük derenin de aynı akıbete uğrayacağını savunan Özcan, "Şimşirli köylüleri olarak buna müsaade etmeyeceğiz. Bugün yaşlı genç demeden, ülkemizin her tarafından koşup gelerek bu niyetimizi en yüksek sesle haykırmak için toplandık. Yapılan bilimsel çalışmalara göre küresel ısınma gittikçe etkisini artıracağından deredeki su miktarı enerji üretmeyecek. Deredeki su, insanlar ve diğer canlılar için hayati önem kazanacak. Bu proje, kazandıracaklarının yanında telafisi imkansız çok daha büyük kayıplara neden olacak" dedi.

Jandarma ekiplerinin güvenlik önlemi aldığı eylemde, basın açıklamasının ardından grup, slogan atarak Rize-Erzurum kara yolunu yaklaşık bir saat trafiğe kapattı. Bazı sürücüler, cenaze ve hastaları bulunduğunu belirterek yolun açılmasını istedi.
Eyleme tepki gösteren sürücü Z.K. ile grup arasında tartışma yaşandı, Z.K'nın otomobilinin camları kırıldı. Sürücünün aracını hareket ettirmesi üzerine bir jandarma görevlisinin ayağı ezildi, gruptaki bazı kişiler ise ezilme tehlikesi geçirdi. Yaşanan arbedede bir kişi başından hafif yaralandı, bazı kişiler ise baygınlık geçirdi. Araya giren jandarma ekipleri olayın büyümesini önledi.
Grubun dağılmasının ardından jandarma ekipleri kara yolunu kontrollü şekilde ulaşıma açtı.
Kaynak: AA