İsrail-filistin Barış Görüşmeleri

Filistin'in İsrail barış müzakereleri heyet başkanı Saib Erekat, "barış görüşmeleri"nin sekteye uğramasının sorumlusunun İsrail olduğunu bildirdi.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Müzakere İşleri Başkanlığı ofisinden yayınlanan açıklamada Saib Erekat'ın, barış görüşmelerinin sekteye uğramasındaki asıl sorumlunun, Filistin halkına yönelik tutuklama, gözaltı, baskın ve ambargolara devam eden İsrail hükümeti olduğunu söylediği belirtildi.
Erekat'ın şunları kaydettiği ifade edildi:
"Mahmut Abbas, ABD Başkanı Barack Obama ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin barış için yürüttüğü çabaların neticeye kavuşması amacıyla elinden gelenin en iyisini yaparken, İsrail hükümeti, dokuz ay içerisinde Yahudi yerleşimcilere 10 binin üzerindeki evin yapım ihalesini gerçekleştirmiş, 66 Filistinliyi soğuk kanlılıkla öldürmüş ve 219 Filistinlinin evini de yıkmıştır. Barış görüşmeleri sürerken, Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere uyguladığı terör olayları yüzde 41 artmıştır. Mescid-i Aksa'ya saldırılar çoğalmış, Gazze'ye uygulanan ambargo da sıkılaştırılmıştır. 1967 yılındaki sınırları görmezden gelerek uyguladığı her türlü kanunsuzluğa rağmen İsrail, Filistin uzlaşı hükümeti görüşmelerini bahane ederek "barış görüşmelerini" durdurma tehtidinde bulunmuştur".
Filistin ile İsrail arasında Temmuz 2013'te yeniden başlatılan barış görüşmelerinde, İsrail, 1993 Oslo Antlaşması'ndan önce tutuklanan 104 Filistinliyi serbest bırakmayı kabul etmişti. İsrail'in bu adımına karşılık Filistin tarafı da süreç sonuna kadar BM'de gözlemci devlet olmasından sonra kazandığı hakları kullanarak, İsrail'i uluslararası mahkemelere ya da kuruluşlara götürmeme taahhüdünde bulunmuştu. Yaklaşık 9 ay devam eden görüşmelerde İsrail, 78 Filistinli mahkumu 3'er aylık periyotlarla serbest bırakmıştı.
İsrail, Filistinli gruplar Fetih ve Hamas arasında Nisan ayında varılan milli mutabakat sonrasında ise barış görüşmelerini askıya aldığını ve ekonomik yaptırımlarda bulunulacağını duyurmuştu.
Kaynak: AA